Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kronik hastalıklarla mücadele eden vatandaşlara müjdeli haberi duyurdu. Artık kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji alanında kullanılan ilaçlar, aile hekimleri tarafından yazılabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, her yıl 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında düzenlenen 'Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması' programına katıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ev sahipliğinde gerçekleşen programda, toplumda sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlandı. Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmada sosyal güvenlik alanında yapılan yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Kronik Hastalıklar İçin Kolaylık

Bakan Işıkhan, yaklaşık 2 milyon vatandaşın faydalanabileceği yeni düzenlemeleri açıkladı. Kronik Hepatit B ve D tedavisi, diyabet tedavisi ve kardiyoloji alanında kullanılan ilaçlar, sağlık raporu olan hastalar tarafından hastanelerde sıra beklemeden aile hekimlerine yazdırılabilecek. Bu düzenleme, kronik hastaların tedavi süreçlerinde büyük kolaylık sağlayacak.

Sosyal Güvenlik Reformları

Işıkhan, sosyal güvenlik reformunun hayata geçmesiyle birlikte finansal yapının güçlendirildiğini, sosyal güvenlik kapsamının genişletildiğini ve sosyal sigortacılık ile sağlık alanlarında büyük mesafeler alındığını belirtti. Geçmişte Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK olmak üzere üç farklı kuruma prim ödenmesi şeklinde ilerleyen sosyal güvenlik sisteminin, yapılan düzenlemelerle daha bütüncül bir yapıya kavuştuğunu vurguladı.

Sosyal Güvenlik Sistemi Yeniden Düzenlendi

Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik reformu ile sosyal güvenlik sisteminin kapsam, norm ve standart birliği açısından daha düzenli hale getirildiğini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesi, karmaşık ve dağınık yapının son bulmasını sağladı.

Kronik Hastalık Ilaçları1 Tokathaber

Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması

Programda, sosyal güvenlik sisteminde çalışan, emek veren herkesin Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutlayan Işıkhan, sosyal güvenlik bilincinin önemine vurgu yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu personeli ve sosyal güvenlik alanında çalışanlara teşekkür eden Işıkhan, yeni düzenlemelerle sosyal güvenlik alanında sağlanan kolaylıkları anlattı.

Tokat’ta Kronik Hastalar İçin Büyük Kolaylık

Tokat’ta yaşayan kronik hastalar, bu yeni düzenleme sayesinde ilaçlarını aile hekimlerinden kolayca alabilecek. Hastanelerde sıra bekleme derdi ortadan kalkacak ve tedavi süreçleri hızlanacak. Bu uygulama, kronik hastalıklarla mücadele eden vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

'Hepatit B ve D Tedavisinde, Diyabet Tedavisinde ve Kandiyoloji İlaçları Aile Hekimlerine Yazdırılabilecek'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için ilaç hizmetiyle hizmet veren eczanelerin ve eczacıların önemli birer paydaş olduğunu söyleyen Işıkhan, Türk Eczacıları Birliği ile sözleşmeli eczanelere 2023 yılı için imzalanan ek protokolle 2 milyar lira, 2024 yılı için imzalanan ek protokolle 3,8 milyar lira iyileştirme sağladıklarını kaydetti. Ayrıca vatandaşların raporlu ilaçlarının bir kısmını reçete ettirebilmek için hastanelere gittiğini ve ilgili doktordan yazdırmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Işıkhan, 'Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz. Yaklaşık 2 milyon vatandaşımızın faydalanabileceği kronik Hepatit B ve D tedavisinde, diyabet tedavisinde ve kardiyoloji alanında kullanılan ilaçların ilgili sağlık raporlu hastalarımızca hastanelerde sıra beklemeden aile hekimlerine giderek yazdırabilmelerinin önünü açıyoruz. Ayrıca mevcut durumda hekimler tarafından en fazla 3 aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle raporu düzenleyen hekim tarafından 1 yıla kadar reçete edilebilecek ve hastalarımız tekrar hekime başvurmaya gerek kalmadan ilaçlarını bu süre zarfında 3'er aylık dozda sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Murat Onur