Tokat'ta yöresel bir lezzet olan Çiğli gömbe gastronomide Tokat yöresel mutfağının en güzel örneklerinden biri. Artova ilçesi başta olmak üzere genellikle Bedirkale, Kızık, Ortaören ve Akın köylerinin sıklıkla ve en güzellerini yaptığı Çiğli Gömbenin tadına bakan herkes müptelası oluyor.
Tokat'ın Artova İlçesinde yöreye özgü bir şekilde yapılan Çiğli Kömbe'nin lezzeti sınırları aşmak üzere. Artova'da kaymak ve yoğurt kullanılarak yapılan gömbe, odun ateşinde lezzetini pekiştirdikten sonra adeta damakları çatlatıyor. Çiğli Gömbe, günün her saatinde sadece çayla bile tüketilen bir öğün yemek niyetine bile sayılıyor.
Un, tuz ve su ile elde edilen hamur bezelere ayrılarak dinlendirildikten sonra bezeler açılarak üzerine çiğ ve yağ karışımı sürülüyor. Daha sonra açma işlemi devam ederek hamur katlanarak biraz daha elle açıldıktan sonra bir kenara alınıyor. Odun ateşinde sac üzerinde pişirilen çiğli gömbeler bu şekilde hazırlanmış oluyor.
Çiğ nedir?
Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Buna çiğ denir. Çiğ, yemeklerde lezzeti artırmak için kullanılır.