Tokat tiridi, Tokat mutfağının enfes lezzetlerinden biridir. Özellikle kış aylarında oldukça sık yapılan bu lezzet pazar kahvaltılarında sofralarda sıkça yer alıyor.
Bu lezzetin en önemli özelliği ise Tokat Çemeni. Yoğun kokusu nedeniyle sıcak havalarda tercih edilmeyen çemen kışın karlı havaların en güzel lezzeti. Tokat Çemeni ve Tokat’ın Ev Ekmeğiyle hazırlanan bu lezzeti taçlandıran ise pastırma.
Peki Tokat Tiridi nasıl yapılır? İşte tarifi:
Tokat Tiridi Malzemeler:
Dilimlenmiş Tokat Ev ekmeği
2 kaşık Tereyağ
10 dilim pastırma
Yarım kilo kıyma
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı Tokat çemeni
2.5 veya 3 bardak su
3 adet yumurta
Yapılışı:
Öncelikle ekmeği lokmalık doğrayın ve servis yapacağınız tepsiye veya tabağa yerleştirin. (Arzuya göre tereyağında kızartın) Bir tavada tereyağı koyup önce kıymayı kavurup içine doğranmış pastırmaları ekleyin. Kavurma işleminden sonra salça ve çemeni ilave edin. Ardından sıcak suyunu ilave edin. Son olarak 3 adet yumurtayı karışıma kırın ve hızlıca karıştırarak pişirmeye devam edin. Tuzunu da ilave ederek karışım 3 dakika kadar piştikten sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız tiridiyi soğumadan doğradığınız ekmeklerin üzerine dökün. Tokat Tiridi, sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.