Tokat'ın yöresel lezzetlerinden biri olan bakla dolması, bölgeye özgü malzemelerle hazırlanan lezzetli bir yemektir. Geleneksel olarak Tokat yaprağıyla yapılan bu dolma, iç harcında taze bakla, dolma içi denen kırık yarma ve bulgur, soğan, dereotu, maydanoz, reyhan ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanır. Tokat yaprağının kendine has aroması, yemeğe özel bir tat katarken, baklanın hafifliği dolmayı oldukça sağlıklı bir alternatif haline getirir.

Bakla Dolması (1)Bakla dolması, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında taze baklanın bol olduğu dönemde sıkça yapılır. Tokat’ta Kadın Kooperatifleri de artık yöresel yemekleri sipariş üzerine hazırlayabiliyor.

Bakla Dolması, hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Tokat mutfağının geleneksel dokusunu yansıtan bakla dolması, damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Tokat’a yolunuz düşerse, mutlaka bu özel yemeği denemelisiniz!

Peki Bakla Dolması nasıl hazırlanıyor? İşte malzemeleri ve yapılışı..

Bakla Dolması (3)

Bakla Dolması İçin Gerekli Malzemeler:

3 su bardağı kuru iç bakla

1 su bardağı dolma içi (kırık yarma ince bulgur karışımı)

2 adet kuru soğan

1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu

1 çorba kaşığı reyhan

'3 Şef Yarışması'nda başvurular uzatıldı '3 Şef Yarışması'nda başvurular uzatıldı

2 yemek kaşığı salça

kırmızıbiber

karabiber

tuz

Bakla Dolması (2)

Üzeri İçin:

3 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı salça

5 yemek kaşığı tereyağı

Bakla Dolması (5)Bakla Dolması Yapılışı:

Bakla ılık suda bekletilir ve ortadan ikiye kesilir kabukları çıkartılır ve tekrar doğranır. Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır ve ince doğranmış soğan, salça, dolma içi, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve bir kase kadar su eklenerek karıştırılır ve iç hazırlanır. Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarılır. Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti konulur ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir. Dolmaların üzerine sıcak su gezdirilir ve kapak koyularak kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirilir. Sosu için soğanlar yağda kavrulur içine salça eklenir ve dolmaların üzerine yayılarak 1-2 taşım daha kaynatılır. Sıcakken servis edilir.

Not: İsteğe göre tencerenin dibine et yerine pastırma da konabilir. Yöreye ait bir yemektir. Dolma içi bulunmadığı zaman ise pilavlık bulgur ile de yapılabilir. Dolma içi yarmanın kırılmışına denir.

Muhabir: Mihriban Koçaker