SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Önemli Uyarı
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde konsültan hekim olarak görev yapan Jinekolojik Onkoloji Cerrahı Prof. Dr. Ali Kolusarı, rahim ağzı (serviks) kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.
HPV, Rahim Ağzı Kanserinin Başlıca Nedeni
1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kolusarı, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin HPV (Human Papilloma Virüsü) olduğunu belirtti. Uygun tarama programları ile erken teşhis edilebileceğini söyleyen Kolusarı, şunları kaydetti:
“Rahim ağzı kanserine yol açan yaklaşık 13 yüksek riskli HPV türü bulunuyor. Bunların en tehlikelileri HPV 16 ve HPV 18’dir. Kanser, çoğunlukla yıllar içinde yavaşça gelişir. Gerçek kanser hücreleri oluşmadan önce, rahim ağzında hücresel değişiklikler meydana gelir. Bu değişimler tedavi edilmezse kansere dönüşebilir.”
İlerlemiş Vakalar Metastaza Neden Olabilir
Prof. Dr. Kolusarı, kanserin ilerlemesi durumunda vücudun farklı bölgelerine yayılabileceğini belirterek, “Rahim ağzı sınırlarını aşan kanser, vajina, rektum veya mesaneye yayılabilir. Daha ileri vakalarda metastaz yaparak vücudun farklı organlarına sıçrayabilir” dedi.
Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin erken dönemde belirti vermediğini, semptomların ortaya çıktığında hastalığın ilerlemiş olabileceğini ifade eden Kolusarı, şu belirtilere dikkat çekti:
-
Düzensiz ve sürekli devam eden vajinal kanama
-
Kötü kokulu, sulu ve kanlı akıntı
-
Cinsel ilişki sırasında ağrı ve ilişki sonrası kanama
-
İlerlemiş vakalarda idrar veya dışkıda kan görülmesi
Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yolları
Rahim ağzı kanserinin önlenebilir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kolusarı, şu bilgileri paylaştı:
-
HPV Aşısı: Kanserin önlenmesinde en etkili yöntemlerden biridir.
-
Pap Smear Testi: 21 yaşından itibaren başlanmalı ve 65 yaşına kadar her üç yılda bir tekrarlanmalıdır.
-
Düzenli Tarama: Ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 30-65 yaş arasındaki kadınlara Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) her beş yılda bir ücretsiz tarama yapılmaktadır.