Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Avrupa’nın farklı ülkelerinde 5 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Asena, “Zeytinyağı, balık, taze sebze ve meyvelerle et ürünlerini içeren Akdeniz tipi beslenme, göz sağlığını korumada oldukça önemli. Bu besinler, yüksek oranda antioksidan maddeler içeriyor. Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve merkezi görmede bozulmaya yol açan sarı nokta hastalığı, ciddi görme kayıplarına neden olabiliyor” dedi.

Dr. Asena, hastaların göz sağlığı için nasıl beslenmeleri gerektiği yönünde sıkça soru yönelttiğini belirterek şunları söyledi: “Akdeniz tipi beslenme ile C vitamini alımının, göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlandı. Her gün bir elma yemek bile sarı nokta hastalığı riskini azaltabiliyor.”

Göz Sağlığı İçin Akdeniz Tipi Beslenmenin Faydaları:

Uzmanlar, göz sağlığını korumak isteyen bireylerin günlük beslenme programlarında Akdeniz tipi gıdalara yer vermeleri gerektiğini vurguluyor.

C VİTAMİNİ KATARAKTI ÖNLÜYOR

Doç.Dr. Bilgehan Sezgin Asena, antioksidan içeren ve C vitamini açısından zenginnarenciye, brokoli, çilek, biber, kivi, portakal gibi yiyeceklerin düzenliolarak tüketilmesinin katarakt oluşumunun önüne geçtiğini de kaydetti.

İngiltere’de2 bin 54 ikiz üzerinde 10 yıl süreyle yapılan araştırmaya göre düzenli olarak Cvitamini alan grubun, almayan gruba oranla katarakt oluşumunda % 30'a varanazalma görüldüğünü hatırlatan Asena, şunları söyledi: “Katarakt oluşumunun %35'ini genetik unsurlar, diğer % 65'ini ise beslenme, yaş, alkol sigaratüketimi, şeker hastalığı ve aşırı gün ışığı gibi çevresel faktörleroluşturuyor. Bizim ülkemizde ise 60 yaşın üzerindeki her bin kişiden 5'ikatarakt ameliyatı oluyor. C vitamininin antioksidan özelliği nedeniylekatarakt oluşumunun önüne geçtiği yapılan deneylerle ortaya kondu”

Muhabir: Burhan Arar/Bülten