Tokat Mesleki Teknik Anadolu Lisesi

Mahperi Hatun Mesleki Teknik A .L

ve Tokat Olgunlaştırma Enstitüsü

Pandemi döneminde herkes kepenk kapattiginda Tokat Mesleki Teknik , siperlik maske üretti. Emniyet güçlerine, sağlık personeline ücretsiz dağıttı.

Olgunlaştırma Enstitüsünü gidip görmeden anlamak çok zor.Tokatta unutulmaya başlamış el sanatlarını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorlar.Çok iyi ustalar orada muhteşem eserler üretiyor.Pandemi döneminde hastanelerimize tulum ve maske ihtiyacını karşılayanda Olgunlaştırma Enstitüsü idi.O günlerde tulum ve maske altından kıymetliydi.

Tüm bunları görmeden ,bilmeden eleştiri yapmak akıllara zarar ve vebali büyüktür.

Altıyüz yıllık bir tarihe sahip olan Tokat yazmacılığı 15. yüzyıldan başlayarak yazmacılığın merkezi haline gelmiştir.

Olgunlaşma Enstitüsü geleneklerimize bağlı kalınarak kök boya (doğal boya) ile boyanan yazmalar üzerine Tahta Baskı tekniği uygulayarak rengarenk estetik görünümlü yazmalar fular, bandana ve şallar üretiyor. Yüzyıllarca yazmalarımızı süsleyen desenlerimiz günümüzde de yazma, şal, fular bandanalar da yaşamaya devam ediyor. Enstitü yüzlerce farklı geleneksel deseni arşivlemiş durumda. Keske bu geleneksel ve son derece estetik desenleri Hüseyin Özdilek Beyefendiler görebilse. Eminim gururumuz olan Özdilek Ürünlerinde mutlaka kullanılır.

“YAZMALAR GÜLÜYOR , RENKLER DÜĞÜN YAPIYOR GELENEKLER YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR”