Orta Asya'dan günümüze uzanan bir Şaman Bayramı Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Acısu Köyünde değişmeyen bir gelenek olarak her yıl Nisan ayında kutlanıyor.
Peki Ficenk Bayramı nedir?. Ficenk törenleri nasıl yapılır? Okuyucular Nisan ayında kutlananbu bayramın ne olduğunu merak ediyor.
Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Oğuz Boyu Beydili Aşiretince yüzlerce yıldır kutlanan Ficenk Bayramı, Zile’ye bağlı Acısu Köyü'nde de her yıl 24 Nisan'da coşkuyla kutlanıyor. Acısu Köyü sakinleri öz be öz Türk Bayramını binlerce yıldır koruyarak bu günlere ulaştırıyor.
Meyve Çiçekleri Ficenk kazanında toplanıyor
Acısu Köyü'nün gençleri bayramdan bir gün önce maniler ve türkülerle topladıkları meyve çiçeklerini köy meydanındaki Ficenk kazanına atıyor.
Ficenk Kızı şerbet aşlaması yapıyor
Bir evin tek kızının kazanın yanında üstüne cecim örtüsü kapatılarak Ficenk kazanına şerbet aşlaması sonrası törende bulunanların özel eşyaları Ficenk kazanı yanında toplanıyor. Ficenk kızı bu eşyaları manilerle sahiplerine rastgele dağıtılıyor. Manilerin okunmasının ardından Ficenk kazanı boşaltılarak; tüm halka bereket ve huzur getirmesi temennisi ile dualar ediliyor.
İşte o manilerden birkaçı:
Bir su ver aşırmadan
Doldurup taşırmadan
Yarime bir kavuşsam
Aklımı şaşırmadan
Şu tepe nasıl tepe
Kar yağar serpe serpe
Girdim yarin koynuna
Uyarttım öpe öpe
Ak yüzük parmak gibi
Sevdiğim kaymak gibi
Bizi yardan ayıran
Devrile kavak gibi
2015 yılında dönemin Tokat Valisi Cevdet Can katıldığı Ficenk Bayramında Ficenk Kazanını dökerken.