Tokat'ta Kurban Bayramı'nın son günü, sabahın erken saatlerinde başlayan yağlı telaşı dikkat çekti. Gurbetten dönen ve yerli Tokatlılar, bayram sonrası yağlı alabilmek için fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İlgi gören Tokat yağlısı, erken saatlerde tükenince, geç kalan vatandaşlar bu eşsiz lezzetten mahrum kaldı. Fırınlar, bayram nedeniyle kapalı olduğu için sınırlı sayıda açıldı ve bu durum yoğunluğu daha da artırdı.
.
Tokat Yağlısı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Tokat'a özgü olan yağlı, un ve yağ karışımından yapılan ve kara fırınlarda pişirilen bir kahvaltılık. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte fırınlara akın eden Tokatlılar, bu lezzeti tatmak için sabırla bekliyor. Ancak yoğunluk, bekleyiş süresini uzatabiliyor.
Malzemeler:
3 su bardağı un
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için tereyağı
:
Hazırlanışı
Hamur malzemeleri bir kapta karıştırılır ve yoğrulur. Kıvamını alan hamur bezelere ayrılır ve dinlenmeye bırakılır.
Hamur bezeleri tezgah üzerinde açılır, ortasına tereyağı sürülür ve kenarlardan katlanarak üst üste yerleştirilir. Katlama işlemi sırasında yağ sürmeye devam edilir.
Yağlanan bezeler soğuk bir yerde bekletilir ve sonra yuvarlak şekilde açılır.
Hafif yağlanmış tavada her iki tarafı pişirilir.
Tokat Yağlısının Sokak Satıcılarından Alınabileceği Yerler
Isıtılarak sıcak tutulan yağlılar, simit arabaları ve mahalle aralarında camlı kol sepetlerinde satılıyor. "Kaynar kaynar yağlı" diyerek bağıran satıcılar, bu lezzeti evlere kadar servis ediyor.
TOKAT'ta 100 yılı aşkın lezzet geleneği olan, un ve tereyağının karıştırılıp, taş fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan 'Tokat yağlısı', kahvaltı sofralarında yer alıyor.