Uygarlıkların merkezi olan Anadolu’da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların yaşama ve fetih alanı olan Tokat, canlı ve zengin tarihinin izlerini bugün halen yaşatmaya devam ediyor.
1800'lü yılların sonundan 1900'lü yıllara doğru bu şehrin dokusu, evleri ve insanlarına dair birçok eski fotoğraf bize Tokat'ın geçmişi hakkında fikirler veriyor. Günümüzden geçmişe uzanan yolculukla işte arşivlerde Tokat'tan ve insanlarından manzaralar.
1906 yılına ait bir fotoğrafta o dönemin çocukları dönemin kıyafetleriyle bir konağın kapısında otururken görülüyor.
Başka bir fotoğrafta siyah ve yıpranmış okul önlükleriyle birlikte keyifli vakit geçiren Zileli Küçük kız çocukları yer alıyor.
1930'lu yıllara ait bu Tokat fotoğrafında Tokat Kalesinden Topçam ve Karşıyaka'ya doğru görünüm yer alıyor. Meşhur Çağ gölü bahçeleri solda (günümüzde Melik Ahmed Gazi Okulu) barut deposu henüz Gop bulvarı açılmamış.
Tokat'ta Kaya camii minaresinden çekilen Kazıklı Sokak; fotoğrafta Dabakhane mahallesi yer alıyor.
1890'larda Dokuz taşlar mezarlığı yanından Tokat Kalesi, Alipaşa Camii ve Sulusokak'a bakış
Bir başka fotoğraf ise 1890'lı yıllara ait Sulusokak ve Kale manzarası. Tokat'ta 3 Semavi Dinin Mabedlerinin bir arada bulunduğu dönemler. Solda Tokat Ulu Camii ortada Mavi çinili Ortodoks Kilisesi hemen yanında Tokat Havra'sı (sinegoğu) yer almaktadır.
1930'lu yıllara ait bu fotoğrafta ise Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu Öğrencileri Öğretmen Kel Muhsin bey eşliğinde beden eğitimi dersinde.
Fransız arkeolog, sanat tarihçisi Albert Gabriel'in çektiği Taşhan önünden 1930'lara ait bir fotoğrafta arşivlerde yer alıyor.