Akşam yemeği için hem lezzetli hem de pratik bir tarif arıyorsanız, fırında sebzeli misket köfte tam size göre! Bu tarifle sebzelerin ve köftelerin fırında kendi suyuyla pişmesiyle ortaya çıkan muhteşem bir lezzeti keşfedeceksiniz. İşte adım adım fırında sebzeli misket köfte tarifi:

Lezzet Orman'da bu kez Antep'te Lezzet Orman'da bu kez Antep'te

Malzemeler:

Köfte için:

700 gram orta yağlı dana kıyma
1 adet iri boy kuru soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
2 diş ezilmiş sarımsak
2-3 tutam kıyılmış maydanoz
Karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, pul biber ve tuz

Sebzeler için:

3 adet iri boy havuç
3 adet iri boy patates
2 adet iri boy patlıcan
2 adet orta boy kabak
2 adet iri boy kapya biberi
6 adet sivri biber
4 adet iri boy kuru soğan
6-8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)

Sos için:

1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı sıcak su
5 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, kırmızı toz biber, pul biber, kekik

Yapılışı:

Köfte Hazırlığı:

Soğan ve sarımsağı robotta püre haline getirin. Köftelik tüm malzemeyi ekleyin ve iyice yoğurun.
Üzerini kapatıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.

Sebzelerin Hazırlığı:

Patlıcanları alaca şekilde soyun. Tüm sebzeleri eşit büyüklükte olacak şekilde orta boyutta küplere kesin.
Geniş ve derin bir tepsiye doğranmış sebzeleri alın. Üzerine tuz ve zeytinyağını gezdirip elle güzelce karıştırın.
Sebzeleri fırın tepsisine dökün ve önceden ısınmış fansız alt üst ayarda 200°C fırında, alttan ikinci rafta 25 dakika pişirin.

Köftelerin Şekillendirilmesi:

Dinlenen kıymayı ceviz büyüklüğünde misket top şeklinde yuvarlayın.
Süre sonunda sebzeleri fırından çıkarın ve üzerine köfteleri gelişi güzel yerleştirin.

Sos Hazırlığı:

Sos için tüm malzemeyi bir kapta çırpın ve köftelerin üzerine gezdirerek dökün.
Fırın kağıdını muslukta ıslatıp suyunu sıkın. Tepsinin üzerine kapak şeklinde örtün.
Tepsiyi tekrar fırına verin ve 200°C’de 45 dakika pişirin. Süre sonunda fırın kağıdını çıkarın ve sebzeleri çatalla kontrol edin. Sebzeler pişmişse, kağıdı tamamen alıp 10-15 dakika üzeri açık şekilde kızartarak pişirin.

Servis:

Altı üstü güzelce kızaran sebzeli misket köfteleriniz servise hazır. Afiyet olsun!

Püf Noktaları:

Sebzeleri eşit büyüklükte kesmek, hem pişme süresini kısaltır hem de yemeğin görselliğini artırır.
Fırın kağıdını ıslatmak, buharın içeride kalmasını sağlayarak sebzelerin ve köftelerin daha yumuşak olmasını sağlar.
Sosun tüm malzemelerle iyice karışması, yemeğin lezzetini artırır.

Fırında sebzeli misket köfte tarifi ile sağlıklı ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlayın. Bu tarif, sebzelerin ve köftelerin uyumuyla ortaya çıkan mükemmel bir lezzet sunar. Hem pratik hem de enfes bir ana yemek arıyorsanız, bu tarif tam size göre!

Muhabir: Burhan Arar