Kahvaltı sofralarınızı süsleyecek ve mükemmel yumuşaklıkta poğaçalar yapmak için süt ve yoğurda ihtiyacınız olmadığını biliyor muydunuz? İşte sütsüz ve yoğurtsuz bu poğaça tarifi ile harikalar yaratabilir, sevdiklerinize unutulmaz lezzetler sunabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için:

1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya (yarım paket)
3,5 su bardağı un

Fırınınızı Karbonat ve Sirke ile Pırıl Pırıl Yapın: Doğal ve Etkili Temizlik Yöntemi Fırınınızı Karbonat ve Sirke ile Pırıl Pırıl Yapın: Doğal ve Etkili Temizlik Yöntemi

Üzeri için:

Yumurta sarısı

Yapılışı:

Hamur Hazırlığı:

Karıştırma kabına 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 yumurta akı, 1,5 yemek kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı tuzu alarak tel çırpıcı ile iyice çırpın.
Yavaş yavaş yarım paket instant mayayı ve unu ekleyerek hamuru yoğurun.
Hamur toparlandığında üzerini streç filmle kapatın ve temiz bir örtü ile örterek ılık bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın.

Hamurun Şekillendirilmesi:

Mayalanan hamuru un serptiğiniz tezgaha alarak tekrar yoğurun ve toparlayın.
Hamuru 12 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı içe doğru toparlayarak yuvarlayın.
Şekillendirdiğiniz poğaçaları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve tepsi mayası için yaklaşık 20 dakika bekletin.

Üzerinin Hazırlanması:

Tepsi mayasının ardından ayırdığınız yumurta sarısını çırpın ve poğaçaların üzerine fırça yardımıyla sürün.
Poğaçaların üzerine çatalın ucuyla çizikler atın. İsteğe bağlı olarak susam, çörek otu veya haşhaş serpebilirsiniz.

Pişirme:

Poğaçaları 180 derece fırında, fansız ayarda 25 dakika boyunca pişirin.
Altı ve üstü güzelce kızaran poğaçalarınız servise hazır. Afiyet olsun!

Püf Noktaları:

Hamurun güzelce mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmesi önemlidir.
Poğaçaların üzerine sürülen yumurta sarısı, hem renk hem de lezzet katacaktır.
Fırın tepsisinde poğaçaları aralıklı dizmek, düzgün pişmelerini sağlayacaktır.

Süt ve yoğurt olmadan da mükemmel yumuşaklıkta poğaçalar yapabilirsiniz. Bu tarifle kahvaltılarınızı daha lezzetli ve keyifli hale getirin. Poğaçalar fırından çıktığı gibi tükenecek, herkes tarifinizi öğrenmek isteyecek!

Muhabir: Mihriban Koçaker