Özellikle soğuk aylarda, mevsimlere uygun balıklar doğru tekniklerle dayanıklılık esastır. Haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen balıkların arasından doğru olanı seçmek, lezzet anahtarıdır. Özellikle Aralık'ta palamutun tadı zirvede olabilir, onu sunabilir mükemmel bir tercih.
Fırında Palamut Tarifi: Palamut Fırında Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 3 adet palamut
- 3 adet orta boy soğan
- 4-5 adet orta boy yeşil biber
- 3 adet domates
- 5- 6 dal kadar maydanoz sapı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Balık Sosu İçin
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Palamutu mutfakta işlemeye başlamadan önce, temizlik adımını eksiksiz tamamlamamız gerekmektedir. Ardından bu taptaze balığı geniş bir kaba alınarak, tuz, biber ve kekikle baharatlandırılmalıdır. Ayrıca bir miktar limon suyu ve zeytinyağı eklenerek, güzelce marine edilir. Marine edilen balığı bir kenarda bekletirken, soğan ve domatesleri ince ince halkalar halinde doğrayarak fırının tabanına yerleştirebilirsiniz. Bu sebzelerin üzerine bir tutam tuz ve baharat serpiştirilir ve ardından marine edilmiş palamutlar bu sebzelerin üzerine yerleştirilir. Balığın arasına biber ve maydanoz lezzet kattığı için eklenebilir. Palamutun baş ve kuyruk kısmı ayıklanarak, büyük parçalar halinde doğranır. Bu şekilde hazırlanan tepsinin üzerine balığın sosu ve bir çay bardağı su eklenmeli. Palamutların üzeri alüminyum folyo ile kapatılır
Fırında Nasıl Kaç Derecede Pişer?
Palamutlar hassas balıklar olduğu için fırındaki pişirme süreleri doğru belirlenmelidir. Garnitürleri ile birlikte hazırlanan palamutlar önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilmelidir. Palamutların iyi bir şekilde pişmesi için üzeri yağlı kağıt ve ya alüminyum folyo ile kapatılmalıdır. Fırında palamut yaklaşık 15- 20 dakika boyunca 200 derece ısıtılan fırında pişirilmelidir. Üzeri kızarana kadar pişen palamut ara sıra kontrol edilmeli.
En Güzel Palamut Yapımı
Balık sezonu açıldıktan sonra en çok tüketilen balıklardan bir tanesi de palamuttur. Palamut hem yağlı hem de lezzetli bir balık olarak bilinir. İyi bir palamut pişirmek için fırın tepsisinin üzerine örtülen yağlı kağıt ve ya alüminyum folyo son 10 dakika önce çıkarılmalıdır. Bu sayede palamut balıklarının içi daha sulu ve lezzetli kalacaktır. Palamutların pişip pişmediği de detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Bu sayede palamutlar güzel ve lezzetli olabilir. Palamutlara aroma verecek garnitürler doğru bir şekilde seçilmelidir.
Fırında Palamut Püf Noktaları Nelerdir?
- En lezzetli balıklardan birisi olan palamut hem fırın tepsisinde hem de bor camda pişirilebilir. Bor camın içerisinde palamut daha lezzetli olabilir.
- Palamutların arasında tereyağı yerine margarin de konulabilir.
- Palamutların altına pişirilmeden önce orta kalınlıkta doğranan patates dilimleri konulabilir.
- Fırında palamut yapılırken iki adet defne yaprağı konulur. Defne yaprakları balığa hem aroma hem de lezzet katar.