Değerli okurlarımız, Anayasamızın amir hükmü gereğince herkes kama giderlerini gücü oranında karşılama zorunluluğu vardır.
Bu kapsamda ülkemizde yaşanan asrı felaketi olarak adlandırılan 11 ilimizde büyük deprem yıkımı nedeni ile birçok vatandaşımızı kaybettik burada başta ablam olmak üzere vefat edenleri rahmetle anıyorum. Binlerce cana ve milyarlarca mala neden olan depremin yaralarının sarılmasına vesile olacak devletimiz gerekli tedbirleri alırken, finansman içinde kaynak arayışı neticesi ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ihdasına gitmiştir.
Bu gün bu köşemizde bu konu hakkında bilgilendirme yapmak istediğimizde yazımızın konusu EK MTV olacaktır.
Bilindiği üzere 15.02.2023 tarih ve 32249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 14.07.2023 tarih ve 7456 sayılı 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek motorlu taşıtlar vergisi ihdası ve Bazı Kanunlarda 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılması hakkındaki kanunun birinci maddesiyle ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edilmiş ve söz konusu düzenleme kanunun yayımı tarihi olan 15.07.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Alınan kanunun ile 197 sayılı motorlu taşıtlar vergisi kanununun tarifelerde yer alan taşıtların kanunun yayımı tarihi olan (15 .07.2023) tarih itibarıyla ilgili sicilde kayıtlı ve tescilli bulunan taşıtlar ile ;
Bu kanunun yayımı tarihinden yılsonuna kadar yani 31.12.2023 tarihine kadar ilgili sicile ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, Bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar, ek motorlu taşıtlar vergisine tabi olacaktır. Ve verginin mükellefleri bu durumda olan gerçek ve tüzel kişilerdir. Bu vergi araçların kayıt ve tescilin yapıldığı yerdeki vergi dairesi tarafında tahakkuk ettirilecek ve tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Kanunun yayımlandığı tarihte kayıtlı olan araçların ek motorlu taşıtlar vergisinin, birinci taksiti bu kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna kadar yani içinde bulunduğumuz Ağustos ayının sonuna kadar,
İkinci taksiti ise 2023 yılının Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenecektir. Ayrıca kanunun yayımı tarihi ile 31.12 2023 tarihi arasında İlgili sicile ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlara ilişkin ek M.T. vergisi ise bu taşıtların motorlu taşıtlar vergisiyle birlikte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
Yine 197 Kanunun dördüncü maddesinde yer alan istisnalar bu kanunun içinde geçerlidir örneğin engellilere ait taşıtlar ve depremzedelere ilgili düzenlemeler; Bu kapsamda kanun koyucu deprem nedeniyle ek motorlu taşıtlar vergisini hakkında özel düzenlemeye de gitmiştir.
Bu düzenleme 06.02.2023 tarihinde Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ illeri ve Sivas ilinin Gürün ilçesinde deprem tarihi itibariyle kayıt ve tescilli taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinde istisna edilmiştir
Deprem nedeniyle yıkılan ve ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar ile depremde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar deprem nedeniyle eşini veya birinci derece kanıtlarından birini anne baba çocuk gibi kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinden istisnadır.
Örnek olarak bu duruma
06.02.2023 tarihinde Malatya ilinde yıkılan binanın malik adına kayıtlı ve tescilli taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır. Yine Ankara ilinde kayıtlı ve tescilli olup 06.02.2023 tarihinde Adıyaman ilinde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtta da ek MTV de istisna olacaktır. Yine babası anası ya da çocuğu deprem nedeniyle vefat edenlere ait taşıtlar da nerede kayıtlı olursa olsun birden fazla da olsa ek motorlu taşıtlar vergisinde istisna olacaktır. 09.09.2023 tarihinde ilk defa (A)adına kayıt ve tescil edilmiş olan otomobil cinsi taşıta 2023 yılının ikinci 6 aylık dönemine isabet eden 1.272,5 TL tutarında motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Bu durumda (A) adına bu tutar kadar bir (1.275.5)TL ek motor taşlar ve tahakkuk ettirilecek olup bu vergi motorlu taşıtlar vergisiyle birlikte peşin olarak ödenecektir.
7456 sayılı kanunun yayımı tarihinden önce trafikte çekilen bir taşıtın kanunun yayımı tarihinden 31.12. 2023 ‘e kadar( bu tarihler dâhil ) tescil kaydının yeniden açılması halinde bu taşıt sahipleri de ek MTV mükellefi olacak ve taşıt için 2023 yılında tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek MTV ödeyeceklerdir.
197 sayılı kanunun 13 üncü maddesi hükümleri ek motorlu taşıtlar vergisi hakkında da uygulanacak olup bu kapsamda taşıtların her türlü satış ve devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV’ nin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Örnek olarak 07.09.2023 tarihinde (B) mükellef adına kayıtlı aracını (C) mükellefe satması durumunda bu araca ait ödenmemiş MTV ile birlikte ek MTV'nin de (B) mükellef tarafından ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde devir ve satışı yapılmayacaktır.
Yine ek MTV ödenmemiş veya 21 .07.953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklar Tahsili Usulü Hakkında Kanun 48 maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara fenni muayene de yapılmayacaktır.
Ayrıca ek MTV ödenmeden trafikten çekme hurdaya çıkma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılmayacaktır.