Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde inşa edilen, Tokat'ın tarihi, kültürel ve sanatsal mirasları arasında yer alan ve aslına uygun şekilde restorasyon çalışmaları devam eden Gökmedrese (Pervane Darüşşifası), Kitabesiz Türbe ve Danişmentli Medresesi'nde incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

Tokat Habergökmedrese3

Troya Film Platform’da Etkinlik Takvimi Açıklandı Troya Film Platform’da Etkinlik Takvimi Açıklandı

1277'de iki katlı bir yapı olarak inşa edilen Gökmedrese, 1926'dan 2012'ye kadar arkeoloji ve etnografya müzesi olarak Tokat Müzesi'ne ev sahipliği yaptı. Müzenin taşınmasının ardından 8 yıl kapalı kalan Gök Medrese 2021 yılında restore edilmeye başlandı. Gök Medrese denilmesinin nedeni iç avluya bakan yöndeki duvarlarında turkuaz renkli çiniler olması. Türkiye’deki ender yerlerden birisi olan Gök Medrese'deki bu çinilerin turkuaz rengi bir Türk Türk dokunuşudur. 
Tokat Habergökmedrese4GÖKMEDRESE
Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda Taşhan yakınında uzun yıllar müze olarak kullanılmış olan bu tarihi anıt Selçuklu eserlerinden biridir. Kitabesi konulmayan yapı, XIII. yüzyılda ( 1277 ) Muineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu mimari ve sanatının en belirgin özelliklerini taşımaktadır.
 Gökmedrese 2 katlı 2 eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı plan tipinde olup taş, çini ve alçı süslemeler bulundurmaktadır. İki renkli taş kullanılarak inşa edilmiş taç kapıda geometrik ve bitkisel bezemeli bordürlerden oluşan bir süsleme programı uygulanmıştır. Çini süsleme, avlu cephesinde yer almaktadır. Ana eyvan duvarları ve üst kat revaklarının kemer içleri patlıcan moru, lacivert ve firuze renkli çinilerle geometrik ve bitkisel bezemelerle süslenmiştir. Ana eyvan ayrıca, zemini kıvrık dallardan oluşan çini Ayet'el-Kürsi bordürü ile çevrilidir. Osmanlılar zamanında XVIII. yüzyıla kadar medrese, bimarhane ve bir odası türbe olarak kullanılan yapı,  daha sonraları şifahane ve göçmen barınağı olarak kullanılmıştır. Halk arasında “Gökmedrese“, “Pervane Medresesi“,“Kırk Kızlar Medresesi“, “Darüşşifa“ ,“Bimarhane Tekkesi“ olarak da adlandırılmıştır.

Muhabir: Mihriban Koçaker