Tokat İstişare Heyeti tarafından Sulusokak'ta yer alan Yağıbasan Medresesi'nde "Gelecekte Tokat" başlıklı bir panel düzenlendi.
Tokat İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca öncülüğündeki İstişare Heyeti tarafından organize edilen panelin başkanlığını Prof. Dr. Ertuğrul Yaman yaptı.
Panelde Prof. Dr. Ahmet İnanır "Tokat'ta İsfişare ve Biz Olma Kültürü", Prof. Dr. Alpaslan Demir "Tokat, Tarih, Kültür ve Turizm", Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmez "Tokat'ta Eğitim ve Sosyal Yapı", Jeoloji Mühendisi Haydar Alpat "Tokat'ta Kentleşme", Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan "Tokat, Tarım ve Ekonomi", Gazeteci Fatih Kılıç "Şehrin Tanıtımı ve İletişim" başlıklarını ele aldı. Panelin ikinci bölümünde ise soru cevap yapıldı.
Panele Eski Devlet Bakanı Reşat Doğru, Tokat Eski Belediye Başkanlarından Nizamettin Aydın başta olmak üzere İstişare Heyeti'nden birçok isim katıldı.
"Gelecekte Tokat" panelinde konuşan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Demir "Tokat, Tarih, Kültür ve Turizm", başlıklı konuşmasında şehrin turizm merkezi olabilmesi için strateji belirlenmesi gerektiğini, Tokat deyince akla neyin gelmesi gerektiğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
"VİZYON VE STRATEJİ GEREKİYOR"
Şehri yönetenlerin vermesi gereken cevaplar var; 1:İnsanlar neden bu şehirde yaşamak istesin? 2: insanlar neden bu şehri ziyaret etsin? 3: İnsanlar neden bu şehre yatırım yapsın? 4: Bu şehri sunduğu ve diğer şehirlerde olmayan rekabet avantajı yaratacak özellikler nedir? Zaten biz dört soruya cevap verirsek yöneticiler olarak bir adım atmış oluruz. Ve günümüzde özellikle hani turizm deyince deniz anlaşılır ama kültürel miras ziyaretçi profilinde yaygın. Kültürel turizmciler aslında ekonomik durumu daha iyi olan ve daha fazla para bırakan bir kesimdir. Dolayısıyla bunlar üzerine vizyon ve strateji oluşturmak gerekiyor. Yani turizmle ne kazanır bu bir şehir? Turizmle ekonomik olarak, sosyal olarak çok fazla getirisi var" dedi.
AMASYA TURİST SAYISINDA TOKAT'I SOLLADI
Konuşmasında Amasya'dan örnek veren Demir, Amasya'da konaklayan 362bin 231 kişi konakladğını bunun 18 bin 695'inin yabancı olduğunu konaklamayıp günübirlik gelen 586 bin yerli, 10 bin 417 yabancı turist ağırlandığını aktardı. Toplamda 1 milyona yakın turistten bahseden Demir, ardından Tokat turist verilerini paylaştı. Demir Tokat merkezde 2023 yılında 138 bin turist ağırlandığını bunun 135 bine yakının yerli 3 bininin ise yabancı olduğunu söyledi. Demir, "Şimdi Amasya'nın tarihi eser bağlamında Tokat'la rekabet etmesi mümkün değil. Tokat'ın tarihi eser bağlamında Amasya'dan potansiyeli daha fazla. Bu şehrin geleceğinde turizm lokomotif olabilir. Amasya'nın bir milyon turist hedefini biz şu an yüz kırk bindeyiz, bizim bunu yakalayacak potansiyelimiz var. Ama bununla ilgili de stratejinin oluşturması gerekiyor. Bu sadece yöneticilerle olacak iş değil. Halkın yani top yekün bir seferberlikle yapılması gerekiyor. Halkın da inanması gerek. " diye konuştu.