Tokat'ın şehir merkezinde 33 metrelik boyuyla yükselen Saat Kulesi 122 yıldır kentin geçmişten günümüze her dönemine yakından tanıklık ediyor.

2. Abdülhamid'in padişahlığının 25. yılı anısına inşa edildi

Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında inşa edilen bir saat kulesidir ve Behzat Semti'nde yer almaktadır. Kentin her yerinden görülebilecek şekilde konumlandırılmıştır. Kapısı güney yönünde bulunmakta olup, yüksekliği 33 metredir. Bu tarihi kule, II. Abdulhamid'in padişah olduğu 25. yıl anısına, mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey tarafından halkın yardımlarıyla yapılmıştır.

12 Savaşcı filminin çekimleri tamamladı 12 Savaşcı filminin çekimleri tamamladı

Mimarisiyle de dikkat çekici

Tokat Saat Kulesi, kesme taştan yapılmıştır ve mimari açıdan dikkat çekicidir. Saat kulesi, dört yöne bakan büyük kadranlarıyla donatılmıştır. Her yarım saatte ve saat başlarında, iki dakika arayla çalar ve bu özelliğiyle kentin zamanını belirler.

Sesi kentin her yerinden duyuluyor

Kule, sadece zamanı göstermekle kalmaz, aynı zamanda çaldığı melodilerle kentin her semtinden rahatlıkla duyulabilir. Bu özellikleriyle Tokat Saat Kulesi, hem tarihi hem de kültürel bir simge olarak önem taşımaktadır.

1900 yılında hizmete açıldığı ileri sürülmüştü

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr. Öğr. Emel Şenel Boy, Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yer alan Tokat Belediyesinden, İçişleri Bakanlığına gönderilen telgrafa dayanarak, Sultan Abdülhamit han tarafından inşa ettirilen Tokat Saat kulesinin bilindiği gibi 1902 yılında değil, 1900 yılında hizmete açıldığını ileri sürdü.

Editör: Mihriban Koçaker