Tokat deyince akla doğal ve kültürel güzelliklerin yanı sıra enfes mutfağı gelir. Tokat Kebabı başta olmak üzere özellikle üzüm bağları ve kendine has tadı olan coğrafi işaretli asma yaprakları ile ünlü şehrin bir lezzeti var ki adı Tokat sınırlarını çoktan aştı. 

Özellikle soğuk yenmesi nedeniyle havalar ısınınca sıkça yapılan Tokat Batından bahsediyoruz. Mercimekle yapılan bir tür sulu salata türü olan Bat, Tokat'ın asma yaprağı ve ev ekmeğiyle birlikte dövülmüş cevizle servis ediliyor. Peki Bat nasıl yapılıyor? İşte Tokat Batının tarifi
Tokat Batı için malzemeler
2 su bardağı yeşil mercimek, 1 kase iri dövülmüş ceviz içi, 1 adet kuru soğan, 1 adet domates, 2 adet sivri biber, Yarım bağ yeşil soğan, 1 bağ maydanoz, 1 bağ dereotu, Yarım bağ reyhan, 3 yemek kaşığı salça, Karabiber, Kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı reyhan, Tuz, 300 gram asma yaprağı (birkaç kez yıkayıp, 5-10 dk haşlayalım ki hem tuzu çıksın hem de yeme kıvamında olsun)
Bat Nasıl Yapılır?
Mercimeklerimizi yıkayıp, üzerlerini geçecek kadar su koyup haşlanmaya bırakalım. Suyunu çektikçe, kaynar su ilave edebiliriz. Hafif ateşte pişirelim ki, mercimekler kabuklarından ayrılmasın. Mercimekler pişince ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım
Mercimek soğurken kuru soğan, domates, biber ve diğer bütün malzemelerimizi ince ince kıyıp, soğuyan mercimeğe ekleyelim. Batın özelliği sulu yenmesidir. Su ayarını güzel ayarlayalım, gözünüze az gelirse ılık su ekleyebilirsiniz. 3 yemek kaşığı salçayı suyla inceltip, karışıma ekleyelim. Tuz ve kuru baharatlarını da ekleyip, batımızı karıştıralım.
Servis ederken tabağın içine dilim ev ekmeği koyup üstüne batı koyalım. En son, üzerine ceviz içimizi serpelim. Batı ıslanan ekmek ve asma yaprağına sararak yiyebilirsiniz.

Tokat en çok döner mi seviyor köfte mi? Tokat en çok döner mi seviyor köfte mi?

Muhabir: Mihriban Koçaker