Tokat'ın yerel tarihine gönül veren ve şehre dair muazzam bir fotoğraf ve bilgi arşivine sahip olan Hasan Erdem'ın bu tarihe dair arşiv paylaşımları da dikkat çekiyor. Bu arşivler geçmiş ile günümüz arasındaki Tokat'ın değişimini gözler önüne sererken yaşadığımız şehri yakından tanımamıza olanak sağlıyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesinin ‘Miras Şantiye Gezileri’ devam ediyor Ankara Büyükşehir Belediyesinin ‘Miras Şantiye Gezileri’ devam ediyor

Yerel Tarihçi Hasan Erdem'in bu paylaşımları arasında Evliya Çelebi'nini Seyehatnamesinde de bahsettiği 'Tokat Zincirli Kuyu'.  Bunla ilgili bir paylaşım yapan Hasan Erdem Zincirli Kuyu hakkında yeriyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Tokat Zincirli Kuyu; Evliya Çelebi seyahatnamesinde dahi bahsi geçen kuyu ve mescid ne yazıkki günümüze ulaşmamıştır. Tokat öğretmen evi ve emniyet müdürlüğü yerinde olduğu bilinmektedir. Çizimler Osmanlı arşivinden Tokat İdadisi (orta okul) resim muallimliği sınavına aitdir."
Evliya Çelebi kuyudan Seyehatname'sinde bahsetmiş

Evliya Çelebi'nin Seyehatnamesinde yer alan bölüm ise şöyle: "Bundan sonra Zincirli Kuyu Mescidi. Bu mahalde bir su kuyusu vardır ki şekerden lezzetli bir abıhayatı vardır, Temmuz ayında buz parçasıdır ve kış vaktinde de ılıcadır. Üstad-ı kamil bu kuyuya bir uzun direk ile bir çeşit seren çıkrık etmiş ki gklere doğru boy uzamıştır. Demirci üstadı o serene 50 kulaç kadar uzunlukta bir sanatlı zincir etmiş ki sanki Hazret-i Davud Nebi işidir. Bu çıkrık öyle hendese üzere inşa olunmuş ki bir ufacık bir çocuk gelip bu zinciri çekip kuyuya indirip kovasını su ile doldurduktan sonra yine dışarı kolay bir şekilde çeker ki her gören hayret eder. Ta bu derece incelik ile inşa olunmuş kuyu çıkrığıdır." 

Tokat Haberzincirli Kuyu

Muhabir: Mihriban Koçaker