Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, ev yapımı sirkenin enfeksiyonlara karşı koruyucu etkilerine ve bağışıklık sistemini güçlendirme özelliklerine dikkat çekti.

Özellikle soğuk kış günlerinde, doğal tedavi yöntemi olarak bilinen ev yapımı sirkenin tüketilmesinin önemini vurguladı.

Yerel ekonomiye katkı sağlıyor
Yozgat'ta, yerel halk doğada yetişen çeşitli meyvelerden sirke üretiyor. Alıç, ahlat, kuşburnu, dağ eriği, akasya ve güvem gibi meyveler, geleneksel yöntemlerle işlenerek sirkeye dönüştürülüyor. Bu süreç, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de aile bütçelerine destek oluyor.

Vatandaş yoğun ilgi gösteriyor
Ev hanımı Muteber Hatun Er, eşinin sağlık sorunlarına bitkisel destek sağlamak amacıyla başladığı sirke üretimi yolculuğunda, şimdi 9 çeşit meyve sirkesi üretiyor. Bu sirkeler, kalp-damar sistemi hastalıkları, toksin atımı, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve felç riskini azaltma gibi çeşitli sağlık yararlarına sahip. Yerel halk bu sağlık deposu sirkelere yoğun ilgi gösteriyor.

Vücut sağlığını korumaya yardımcı
Prof. Dr. Hamdi Temel, kış mevsimine girilmesiyle enfeksiyon hastalıklarında görülen artışa karşı doğal yollardan korunmanın önemini vurguladı. Evde kolayca yapılabilecek 30'a yakın sirke türünün, günlük tüketimiyle vücut sağlığını korumaya yardımcı olduğunu belirtti. Sirkenin, salatalara eklenebileceği, sirkeli su içilebileceği veya gargara yapılmasının boğaz yolu enfeksiyonlarına iyi geleceğini söyledi. Ayrıca sirkenin içerdiği vitaminler, folik asitler ve diğer kimyasalların antioksidan aktivitelerini artırarak kansere karşı da koruma sağladığını ifade etti. Prof. Dr. Temel, sağlıklı bir yaşam için doğal yöntemlere önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi