Tokat'ta Sezonun İlk Üzümleri  400 TL'den Tezgahlara Giriş Yaptı Tokat'ta Sezonun İlk Üzümleri 400 TL'den Tezgahlara Giriş Yaptı

İzmir'in turizm cenneti Çeşme, coğrafi işaretli damla sakızıyla tarımda da büyük ses getiriyor. Kilogramı 15 bin TL'yi bulan damla sakızı, dünya pazarında önemli bir oyuncu olmaya hazırlanıyor.

Çeşme sadece turkuaz denizi ve plajlarıyla değil, tarımsal üretimiyle de dikkat çekiyor. Yunanistan'ın Sakız Adası ile birlikte dünyada yalnızca Çeşme Yarımadası'nda yetişebilen sakız ağaçları, bölgede yeniden hayat buldu. Sakız ağaçlarından elde edilen coğrafi işaretli damla sakızı, yüksek fiyatı ve ekonomik değeriyle ön plana çıkıyor.

Sakız üreticisi Hasan Ege Tütüncüoğlu, damla sakızının kilogram fiyatının 15 bin TL'ye kadar ulaştığını belirterek, "Çeşme'de tarımsal arazi bulmakta büyük zorluk yaşıyoruz. Araziler çok pahalı. 26 binden fazla fidanı dikecek yer bulamadığımız için bekletiyoruz" dedi.

A W442016 04Çeşme'nin İkinci Coğrafi İşaretli Ürünü

Tütüncüoğlu, uzun süren çalışmalar sonucunda damla sakızının coğrafi işaret aldığını vurgulayarak, "Damla sakızı artık Çeşme'nin tescilli ürünlerinden biri oldu. Cumhuriyet döneminde yok olma noktasına gelen sakız ağaçları, yeniden canlandırıldı. Ağaç sayısı bine kadar düşmüştü, şimdi ise 20 bin ağaç toprakla buluştu" diye konuştu.

Yıllık Üretimde Hedef: 1 Tonun Üzerinde Sakız

Çeşme'de sakız ağacı üretiminin her geçen gün arttığını ifade eden Tütüncüoğlu, önümüzdeki 4-5 yıl içinde bir tonun üzerinde Çeşme damla sakızı üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 tonluk damla sakızı ithalatı bulunduğunu belirten Tütüncüoğlu, bu ihtiyacın önemli bir kısmının yerli üretimle karşılanabileceğini dile getirdi. "Eğer yeterli alan bulunursa, yılda 50 bin sakız ağacı dikebiliriz. 10 yıl içinde dünya pazarında yüzde 50 pay sahibi olabiliriz."
A W442016 03Sakız Ağaçları İçin Yeni Alan Arayışı

Çeşme Belediyesi ile yapılan protokol çerçevesinde, mevcutta yeşil alanlara sakız ağaçları dikiliyor. Ancak tarımsal üretimi artırmak için rüzgar enerjisi sahalarının altındaki atıl alanlar gibi farklı bölgelerde de dikim yapılması gündemde. Tütüncüoğlu, yetkililerden destek beklediklerini belirterek, "Çeşme'deki sakız üreticilerine yeni dikim alanları tahsis edilirse, bölgenin ekonomik potansiyeli büyük ölçüde artar" dedi.

Kaynak: İHA