Aday Yalçın Bekler, "Geldiğimiz noktada siyasilerimiz, buradaki sürecin yanlış yönetildiği kanaatine vardı ve seçim yapılması talimatı verdiler. En azından bugün yapılan yanlışın durdurulmasını kararlaştırmış oldular" diyerek siyasi erkana ve kamuya teşekkürlerini iletti.
S. S. Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi 4 yıllık kayyum sürecinin sona ermesiyle seçime gidiyor. 21 Ocak Pazar günü Ali Yücel Spor Salonunda saat 9.00'da başlayacak olan seçim 17.00'de sona erecek.
2014 ve 2018 yılında yapılan olağan genel kurullarda seçilerek başkanlık yapan Yalçın Bekler, 2024 yılında yapılacak olağan genel kurul için başkan adaylığını duyurdu.
Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi başkan adaylığını açıklayan Yalçın Bekler Tower Otel'de toplantı gerçekleştirdi. Bekler, 21 Ocak 2024'te yapılacak seçimde üyelerin tekrardan aday olma taleplerini dikkate alarak aday olmaya karar verdiğini söyledi.
GÖREVİ DEVRALDIĞINDAKİ TABLOYU AKTARDI
2014 yılında Kooperatifi 11 trilyon 374 milyon TL borçla devraldığını söyleyen Yalçın Bekler, döviz üzerinden 5 Milyon dolar borçla devraldığı kooperatifi 31 yıl görevde kalan bir yönetim kurulundan devraldıklarını da hatırlatarak o dönem için "Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifinin sadece merkez binası, Amasya Şeker Fabrikasında yüzde 23. 87 hissesi vardı. Onun haricinde hiçbir mal varlığı yoktu. Şekerbank da hissemiz varmış. Geçmiş yönetim yani bu 31 yıllık yönetim döneminde satılmış. Kayseri Şeker fabrikasında hislerimiz varmış. Yine bizim devraldığımız yönetim tarafından satılmış. Eski adı TürkSan, yeni adı Olcay salça fabrikası olan Tesis kooperatifimize aitmiş. Önceki yönetim tarafından satılmış. Yine şeker sigorta, yeni ismi liberty sigorta olan liberty sigorta da hislerimiz varmış. Önceki yönetim kurulu tarafından satılmış. Süt fabrikamız varmış. Çiftçimizin sütünü alsın işlesin diye Aytaç süt fabrikasına satılmış. Yine yem fabrikamız varmış, yem fabrikamız içi boşaltılmış, harabe haline getirilmiş" diyerek slayt sunumla görsellere yer verdi.
BUGÜNE KADAR KAZANDIRDIKLARI HİZMETLERİ ANLATTI
Aday Yalçın Bekler, "2014 yılında aday olurken biz seçim katalogu hazırladık. O zaman müdürdüm. Sayın müdürüm güzel söylüyorsun da kooperatif bunları nasıl yapacak' dediler. Hangi parayla yapacaksın dediler. 5 Milyon dolar borçla devralan bir kooperatifte bu tesisleri yapmak hiç de o kadar kolay değildi. Ama biz 5 milyon dolar borçla devraldığımız kooperatifte Cumhuriyet tarihinde Tokat' ta şeker fabrikasından ve sigara fabrikasından sonra yapılmış en büyük tarımsal tesisleri inşa ettik. Saatte 50 ton üretme kapasitesine sahip yem fabrikası inşa ettik. Yine saatte 40 ton kurutma kapasitesine sahip 20 bin ton depolama kapasitesine sahip mısır kurutma ve depolama tesis inşa ettik. Saatte 10 ton ezme ve filake yapma kapasitesine sahip Mısır filake ve Alpa ezme tesisi inşa ettik. Karadeniz'in en büyük Türkiye'nin ilk 5 içerisinde yer alacak Et Kombinası ve Parçalama Tesisini Tokat'a kazandırdık. Bu tesisin elektrik maliyetlerini minimize etmek, canlılığını artırmak, kooperatife ek gelir kaynakları sağlamak üzere yanına 1 MV güneş enerji sistemi inşa ettik. Hem tesisin elektriğini kendimiz üretiyoruz hem de kooperatife bir MV'lık satış yapabilen bir tesisi kazandırdık ve teslim ettik. Yine Yeşilyurt bölgesinde Tarım marketimiz yoktu. Çiftçilerimizden de büyük talep vardı. Yeşilyurt'un en güzel yerine bir tarım marketi alarak çiftçilerimize armağan ettik. Yine Turhal'da akaryakıt istasyonu yapmak üzere. 25 bin dönüm arsa satın aldık. Yine Çamlıbel'de hem ürün alım merkezi hem de Tarım Market yapmak üzere 8 bin metrekare bir arsa satın aldık. Yaptığımız ve aldığımız tesislerin değeri bugünkü rakamla tam bir milyar lira. Yani tam bir katrilyon lira." diye konuştu.
ALKIŞLANMASI GEREKİR
2014-2020 arası kooperatifte görev yaptığını 2027'de kooperatifi 57 milyon lira borçla devrettiğini söyleyen Bekler, o dönemki kurla 5 milyon dolar borç bıraktığını yani 5 milyon dolar borçla devraldığı kooperatifi yine 5 milyon dolar borçla devrettiğini ancak bugünkü değeri 1 katrilyon olan tesisleri bıraktığını vurguladı. 2020 yılında görevi bıraktıktan sonra bugün borcun 120 Milyon civarında olduğunun söylendiğini belirten Bekler, göreve gelmesi halinde net borcu göreceklerini ifade etti. Kooperatifin borç yükü olduğuna dair söylemlere değinen Bekler, "Şimdi kooperatifin zararda olabilmesi için borcuyla karşılığının mukayese edilmesi lazım. Eğer sizin bıraktığınız borç 100.000.000 TL tesislerinizde 50.000.000 TL yapıyorsa o zaman burada sorgulaması gereken bir şeyler var demektir. Ama borcunu 57.000.000 yaptığınız tesisler bir katrilyonsa sorgulanması gereken değil alkışlanması gereken bir şey vardır." dedi.
KAYYUM SÜRECİ: YAPILAN YANLIŞIN DURUDURULMASI KARARLAŞTIRILMIŞ OLDU
2020 yılında günümüze kadar kooperatifin kayyumla yönetildiğini hatırlatan Yalçın Bekler, "Bu süreçle alakalı bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü geçmişte bununla alakalı çok konuştuk. Biz bu 4 yıllık zaman diliminin günahını, sevabını artık konuşmayacağız. Bunu Mahşerde Allah biliyor, yerde de sizler görüyorsunuz. Neyin ne olduğunu da biliyorsunuz. Bilmeyenler de bilenlere zaten anlatıyordur. Geldiğimiz noktada siyasilerimiz, buradaki sürecin yanlış yönetildiği kanaatine vardı ve seçim yapılması talimatı verdiler. Bugün de 21 Ocak'ta Allah nasip ederse seçim yapılacak. Bu kararı verdikleri için de bu 4 yıllık zaman dilimini kapatarak yine siyasilerimize, tüm vekillerimize, siyasi erkana ve kamuya sizlerin adına teşekkür ediyorum. En azından bugün yapılan yanlışın durdurulmasını kararlaştırmış oldular." ifadelerini kullandı.
Yapacakları projeler olarak Damızlık Hayvan Üretim Çiftliği ve Süt Toplama merkezlerinin oluşturulması, Biogaz Üretim Tesisi Projesi, Akaryakıt İstasyonu Projesi, Modern Hayvan Borsası Projesi, Zile Bölgesine yapılacak olan 30 bin tonluk lisanslı ürün alım siloları, Kooperatif Merkez Projesi İş Merkezi ve Çiftçi AVM'si olarak sıraladı.