Maliye Bakanlığı, halen 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira aralığında yeniden belirlenmesi için çalışmalara başladı. EKONOMİ Gazetesi'nin elde ettiği bilgilere göre, bu artış düzenlemesi bayramdan sonra vergi paketi içinde TBMM'ye sunulacak.

Borsa ve Kripto Vergilerinde Geri Adım, Çıkış Harcında Zam

Kamu gelirlerini artırmak amacıyla vergide birçok istisna ve muafiyeti kaldırmaya hazırlanan ekonomi yönetimi, özellikle borsa ve kripto parada işlem vergisi konusunu tartışmıştı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işlem vergisinden vazgeçildiğini duyurdu. Buna karşın, yurtdışı çıkış harçlarında önemli bir zam hazırlığı sürüyor.Httpsteyit.orgyurt Disina Cikarken Sadece Turk Vatandaslari Mi Para Oduyor

Artış Yüzde 566 ile Yüzde 1066 Arasında Olacak

Şu an 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira arasında yeniden belirlenmesi öngörülüyor. Eğer harç 1000 lira olarak belirlenirse artış oranı yüzde 566, 1750 lira olarak belirlenirse yüzde 1066 olacak. Mart 2022'de 50 liradan 150 liraya çıkarılan yurtdışı çıkış harcının zaman içerisinde düşük kaldığı değerlendiriliyor.

Ücretli çalışan sayıları artışta Ücretli çalışan sayıları artışta

2023 Yılında Ne Kadar Harç Toplanmıştı?

2023 yılında yurtdışı çıkış harçlarından 1 milyar 311 milyon lira tahsil edildi. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir elde edildi. Yurtdışı çıkış harçlarının bir bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.

Harç Muafiyetleri ve Gelecek Düzenlemeler

Yurtdışında oturma izni bulunanlar, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik araçların mürettebatı ve 7 yaşını doldurmamış olanlar harçtan muaf tutuluyor. Öte yandan, artışın ardından miktarın yeniden değerleme oranına sabitlenmesi ve Cumhurbaşkanına her yıl düzenli olarak zam yetkisi verilmesi planlanıyor.

 

Muhabir: mihriban koçaker