Lale Devri'nin sonunu getiren Patrona Halil İsyanı sonrasında 1. Mahmut'un fermanıyla Osmanlı topraklarındaki hamam işletmelerinin geçmişten gelen bir hamam kültürü olan Tokatlılara verilmesiyle Tokat, günümüzde da halen hamam kültürünü yaşatan il olarak biliniyor
Tokat'ın zengin bir hamam kültürü var
Tokat'ta 700 yıllık Mustafa Ağa Hamamı, 800 yıllık Sultan Hamamı, Ali Paşa Hamamı, Pervane Hamamı gibi birçok tarihi hamamın yanı sıra ilçelerde de birçok tarihi hamam, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.
Osmanlıdan günümüze hamamları Tokatlı aileler işletiyor
Osmanlı'dan bu yana gelen Türk hamam geleneğini, işlettikleri hamamlarla yaşatanların çoğunluğu Tokatlı ailelerden geliyor. Bunun bir nedeni var. 1730’da başlayan Patrona Halil İsyanı’ndan itibaren Padişahın fermanı ile Osmanlı Topraklarındaki tüm hamam işletmeleri günümüze kadar Tokat’lılara verilmiştir.
Lale Devrinin sonunu getiren isyan
Lale Devri uygulamalarından rahatsız olan bir kesim 3'üncü Ahmet'i tahtan indirmek için bir isyan hazırlığına girişir ve bu isyana elebaşı olarak da yeniçeri ocağı mensubu, bir dönem kalyonda çalıştığı için 'Patrona' lakabıyla anılan Arnavut Halil getirilir. Bu isyanda o dönem hamam işletmelerini ellerinde bulunduran Arnavutlar etkin rol oynamıştır.
1. Mahmut emrediyor
Bu nedenle isyan sonrasında tahta geçen 1'inci Mahmud hamam işletmelerinin Arnavutların ellerinden alınmasını ve Anadolu'daki Türk çocuklarına, özellikle de geçmişten gelen bir hamam kültürü olan Tokatlılara verilmesini emretmiştir. Zamanla da Tokatlılar, Türkiye genelindeki hamamların yüzde 80'inin işletmecisi oldu.