Lale bitkisi genellikle ilkbahardan yaz başına kadar çiçek açar. Kış aylarına doğru çiçeklerini döker ve bir dinlenme sürecine girer. Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. İlkbahar aylarında açıp yazın kavurucu sıcaklarına kadar durur daha sonra solarlar. Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar. Soğanlı bitkilerdendir. Genellikle dış ortamlara uygun olsa da uygun ortam sağlanabilirse balkonlarda saksı içinde de yetiştirilebilir.
Türkler göç ederken Anadolu'ya getirdi
Lale (Tulipa), zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı. Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu’ya getirmiştir.
Lalenin hikayesi nedir?
Aslında Lale Orta Asya’da doğmuş bir çiçektir. Selçuklular ile birlikte Anadolu’ya taşındığı bilinen çiçek, Osmanlı için büyük bir refah göstergesi olmuştur. Osmanlı yayıldıkça kültürünü de gittiği yerlere götürmekte geri kalmamış; laleyi elçileri ile hediye olarak Avrupa’ya göndermiş.
Lale Soğanı ne zaman sulanır?
Diktikten sonra lalelerini sula. Laleler, büyümeyi başlatabilmek için dikimden hemen sonra bilhassa sulanmaya ihtiyaç duyar. Bu, muhtemelen laleleri sulamak zorunda olduğun ender zamanlardan biri olacaktır. Yapraklarını görene dek bir daha laleleri sulama. Daha sonra lale soğanlarına çok az miktarda su ver.