Tokat'ta Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamladı. Kurbanlık hayvan sevkleri devam ederken hem besicilere hem kurban keserek dini vecibelerini yerine getirecek vatandaşlara bazı uyarılar yapıldı.

Yıkılan Tokat  Valilik Binası Yerinemi Yapılsın? Anket Başlatıldı... Yıkılan Tokat Valilik Binası Yerinemi Yapılsın? Anket Başlatıldı...

Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, "Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle İl ve İlçe  Müdürlüklerimiz  olarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Kurbanlık hayvan sevklerimiz devam etmektedir. Kurban boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi Veteriner Hekimlerimiz bulunacaktır. Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını şimdiden kutlar, sağlıklı mutlu huzurlu bayramlar dileriz" dedi. 
Tokat Haberkurban Hazır (2)Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Tokat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Salih Çelik ise  "Üreticilerimizin binbir emekle yetiştirdiği kurbanlıklar kurban pazarlarına doğru yola çıkmaya başladı. Tarım Orman Bakanlığı bünyesinde görev yapan veteriner hekimlerimiz tarafından yaklaşık 10 aylık bu süreçte kurbanlıkların gerekli kontrolleri tamamlandı. İhbarı mecburi hayvan hastalıklarına karşı koruyucu aşılamaları gerçekleştirildi. İlimizden başta İstanbul olmak üzere Avrupa yakasına kurbanlık besi sevklerinde hayvanlarımız, bakanlığımız tarafından belirlenen kriterleri karşılaması açısından kontrollerimizi tamamladık. Kurbanlıklardan gerekli kanlar alındı ve temiz çıkan kurbanlıklarımız sevk için uygun hale getirildiler. Özellikle besicilerimizle kurban keserek dini vecibelerini yerine getirecek vatandaşlarımıza bir takım bilgilendirmeler yapmak istiyorum. Besicilerimizin kurbanlıklarını naklederken hayvanlarına ait olan pasaportları il ve ilçe tarım müdürlüklerimize getirerek veteriner sağlık raporlarını almaları ve bu belgeleri gerekse esnasında gerekse kurban pazarlarında yanlarında bulundurmaları zorunluluktur.

Tokat Haberkurban Hazır (4)Kurban keserek dini vecibelerini yerine getirecek vatandaşlarımız kurban pazarlarında özellikle belgeli, kulaklarında küpesi olan sağlıklı hayvanları seçmeleri gerekmektedir. Bizler veteriner hekimler olarak gerekli kontrollerimizi saha içerisinde gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımız satın almış oldukları hayvanların yaş, ırk, aşılama bilgilerini bakanlığımız tarafından hizmete sunulan cep telefonlarına indirilebilen Tarım Cebinde uygulamasından rahatlıkla öğrenebilmektedir. Özellikle bu uygulamayı cep telefonlarına indirdikleri zaman kurbanlık pazarlarında bulunan kurbanlık hayvanların kulak küpe numaralarını sisteme girerek hayvanlara ait tüm bilgileri kolaylıkla öğrenebilecek. Kurban Bayramı süresince gerek mezbahanelerde, gerekse geçici kurban kesim yerlerinde veteriner hekimlerimiz görev alacaklardır. Vatandaşlarımız kurban kesim sonrasında hayvanlara ait atıkları gelişigüzel bir şekilde çevreye atmaları hayvanlardan insanlara geçen ve oldukça tehlikeli olan zoonoz hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir. Yine kesilen hayvanlara ait kulak küpe numaralarını ilçe tarım orman müdürlüklerine 1 hafta içerisinde ibraz ederek sistemlerin düşülmesini vatandaşlarımıza önemle duyuruyoruz." diye konuştu. 

Tokat Haberkurban Hazır (3)

Muhabir: Mihriban Koçaker