Tokat'ta özellikle kırsal alanda büyük korku yaşatan kene vakalarına karşı yapılması ve yapılmaması gereken önemli maddeler hatırlatıldı.  

Tokat Haberkene (2)-1

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Piknik alanlarında kene ısırmalarına karşı dikkatli olunmalı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenelerle bulaşabilen ve bazen ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkabilmektedir. Hastalık, kene ısırmasından sonra bir ila üç gün içerisinde belirti verebileceği gibi bu bazen 7-10 güne kadar uzayabilir. Alınması gerekli önlemleri mutlaka öğrenelim." uyarısında bulundu.

Tokat Haberkene (3)

Bakan Koca sosyal medya hesabından kene yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili yaptığı paylaşımda Ankara Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç Dr. Dilek Bulut'un konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi. 

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç Dr. Dilek Bulut, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı'nın bulaşma yolları belirtiler ve kenelerden korunma yöntemleri ile vücudumuzda bir kene tutunması meydana gelmesi durumunda neler yapılmaması gerektiği hususunda önemli uyarılar yaptı. 
Tokat Haberkene (4)KIRSAL ALANDA KENEYE KARŞI NASIL GİYİNMELİ
Doç Dr. Dilek Bulut, "Kırım-Kongo kanamalı ateşi kenelerle bulaşabilen ve bazen de ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle ilk bahar ve yaz aylarında hastalık ortaya çıkabilmektedir. Yapıştıktan sonra hastalık ortaya çıkacaksa özellikle 1 ila 3 gün içerisinde hastalık bulgu ve belirtileri ortaya çıkıyor. Bu bazen 7-10 güne kadar da devam edebiliyor. Özellikle kırsal alana yani bağ, bahçe, ormanlık alana, piknik alanlarına Seyahat ederken, ziyaret ederken tüm vücudu örten kıyafetlerin giyilmesi önemlidir. Bu keneden korumak için önemli bir yöntemdir. Ayrıca pantolon ve paçalarının üzerine çorap çekilmesi ve kenelerin fark edilebileceği açık renkte kıyafetlerin giyilmesi de yine keneden korunabileceğimiz basit ve etkili yöntemlerdir. 
Tokat Haberkene (6)VÜCUDUMUZDA KENELER BU ALANLARA KOLAYLIKLA TUTUNUYOR DİKKAT!
Özellikle kasık, koltuk altı, kulak arkası, diz arkası gibi alanlar kenelerin rahatlıkla saklanabileceği alanlar olduğu için bu alanlara özellikle bakılması önemli. Keneye kesinlikle çıplak elle temas etmememiz gerekiyor. Onun dışında varsa, mümkünse bir eldiven yardımıyla yoksa naylon bir poşet ya da bir bez yardımıyla kenenin vücuda yapıştığı en yakın yerden tutarak çekmemiz ve keneyi bertaraf etmemiz en önemli adımdır. 
Tokat Haberkene (7)KENE FARKEDİLDİĞİ AN NE YAPMALI NE YAPMAMALI?
Eğer vücudumuzda bir kene görüyorsak ya da beslediğimiz hayvanın vücudunda bir kene görüyorsak kesinlikle patlatmamalıyız, ezmemeliyiz ya da üzerine herhangi yabancı bir madde dökmemeliyiz. Kolonya, alkol gibi hastalarımızda buna bazen rastlayabiliyoruz. Bu şekilde yaklaşımlar kenenin vücudunda bulunan mikrobu yapıştığı vücuda daha kolaylıkla bırakmasına neden olacağı için hastalık riskini arttıracaktır. 
Tokat Haberkene (1)-1BELİRTİLER VE ORTAYA ÇIKMA SÜRESİ
Bu hastalık 10 gün içinde ortaya çıkabileceği için 10 gün içerisinde hastalık bu belirti ve bulguları açısından kendimizi takip etmemiz gerekiyor. Bunlar neler? Ateş, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi viral enfeksiyonlarda da görülebilecek Basit samtomlardan herhangi birisi bizde varsa ve bir riskli temasımız varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekmekte." diye konuştu. 

Muhabir: Mihriban Koçaker