Küresel Isınma Göçmen Kuşların Rotalarını Değiştiriyor
Kızılırmak Deltası'nda Kuşların Göç Takvimleri Değişiyor: Bilim İnsanları Uyarıyor
Kızılırmak Deltası’nda Göçmen Kuşların Zamanlaması Değişti
Küresel iklim değişikliği, doğal yaşamın her alanında olduğu gibi göçmen kuşların rotalarında ve göç zamanlamalarında da ciddi değişikliklere yol açıyor. Samsun’daki Kızılırmak Deltası’nda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kuş Halkalama İstasyonu’nda yapılan gözlemler, bazı kuş türlerinin göç hareketlerinde dikkat çekici kaymalar yaşandığını ortaya koydu.
23 Yıllık Araştırmada Alarm Zilleri
OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yıldır bölgede kuş halkalama çalışmaları yürüttüklerini belirterek, “Küçük sinekkapan ve kızılgerdan gibi türlerin göç tarihlerinde gecikmeler yaşanıyor. Önceki yıllarda ekim sonunda göçlerini tamamlayan bu türler artık kasım ayında bile deltada gözlemlenebiliyor” dedi.
Göç Süreleri Uzadı, Halkalama Takvimi Değişti
Küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, kuşların daha uzun süre deltada kalmasına neden oluyor. Bu durum, OMÜ'nün kuş halkalama çalışmalarının süresinin de uzamasına yol açtı. Artık mart-mayıs ve ağustos-ekim dönemlerinin yanı sıra kasım ayında da halkalama faaliyetleri devam ediyor.
Sonbahar Gözlemleri Daha Yoğun
Prof. Dr. Yavuz, “İlkbaharda göç eden ötücü kuşlar deltada kısa süreli konaklıyor çünkü ana karadan iyi yağlanmış şekilde geliyorlar. Fakat sonbaharda, yavrularıyla birlikte dönen kuşlar Karadeniz sonrası ilk durak olan deltada uzun süre kalıyor. Bu yüzden sonbaharda 4 kat fazla kuş halkalıyoruz” ifadelerini kullandı.
190 Binin Üzerinde Kuş Halkalandı
Kızılırmak Deltası’nda bugüne kadar 190 bini aşkın kuş halkalandı. Genellikle ötücü kuşların halkalandığını belirten Yavuz, “Ötücüler dışında ördekler, kıyı kuşları ve yırtıcıları da halkalıyoruz. Su seviyesinin çekilmesiyle yeni türleri de yakalayabiliyoruz. Şu an toplamda yaklaşık 180 farklı tür halkalanmış durumda” dedi.
Gönüllü Katılımla Sürdürülen Doğa Dostu Proje
Halkalama çalışmaları, gönüllü katılımcıların da desteğiyle OMÜ projeleri kapsamında yürütülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ise halkaların temininde destek sağlıyor. Projenin, biyolojik çeşitliliği izleme ve koruma açısından kritik bir rol oynadığı vurgulanıyor.