Zirai Don 34 İl ve 16 Ürünü Etkiledi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ordu’nun Ulubey ilçesindeki fındık bahçelerinde yaptığı inceleme sırasında nisan ayında yaşanan zirai don felaketinin bilançosunu açıkladı. Türkiye genelinde 34 ilde 16 farklı ürünün don olayından ciddi şekilde etkilendiğini belirten Bakan Yumaklı, özellikle üreticilerin ağaçlara gelişigüzel müdahalelerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı.
Fındıkta Ekonomik Kayıp Büyük: “2,7 Milyar Dolar’lık Sektör Etkilendi”
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 2024 yılında 717 bin ton fındık ürettiğini, bunun 324 bin tonunun ihraç edilerek ülke ekonomisine yaklaşık 2,7 milyar dolarlık katkı sağlandığını belirtti. Türkiye’de fındık üretiminin yüzde 28’inin Ordu’da gerçekleştiğini ifade eden Yumaklı, bu nedenle Ordu’daki zararın boyutunun özel olarak takip edildiğini söyledi.“Kulaktan Dolma Bilgilerle Kesinlikle Müdahale Etmeyin”
Zirai dondan etkilenen ağaçlar konusunda yapılan yanlış uygulamalara dikkat çeken Bakan Yumaklı, şunları söyledi:“Bu süreçlerin kulaktan dolma bilgilerle değil; Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve il müdürlüklerimizin belirttiği şekilde yürütülmesini istiyoruz. ‘Artık bu ağaçtan bir şey olmaz’ deyip kesmek büyük hata olur. Gelişigüzel budama ve kesimlerden uzak durulmalı. Ekiplerimiz tüm illerde sahada olacak.”
Tarım Sigortası Tek Güvence: TARSİM’e Yoğun İlgi Çağrısı
Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha da arttığına dikkat çekerek, üreticilerin ürünlerini garanti altına alabilmeleri için tarım sigortasına yönelmeleri gerektiğini belirtti:“Bir yıllık emeğin güvenceye alınması ancak tarım sigortası ile mümkün. TARSİM’e yönelmek, zararın en aza indirilmesi açısından büyük önem taşıyor.”
Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Büyük Adım: 1 Milyon Samuray Arısı Salınacak
2017 yılından bu yana tarım alanlarında büyük zarar yaratan kahverengi kokarca ile mücadelede gelinen noktayı da değerlendiren Bakan Yumaklı, 2024 yılı için 1 milyon samuray arısının doğaya salınacağını açıkladı.
“Kahverengi kokarca ile biyolojik ve kimyasal mücadelemiz devam ediyor. Bu yıl doğaya 1 milyon samuray arısı bırakacağız. Şu ana kadar 659 bin kışlak ilaçlandı. Bu konuda hiçbir gevşemeye izin veremeyiz.”
Vatandaşlara Çağrı: Mücadelede El Birliği Şart
Tarım ve Orman Bakanı, kahverengi kokarca mücadelesinin sadece kamu görevlilerinin değil, vatandaşların da sorumluluğunda olduğunu belirtti. İl müdürlükleri ve valiliklerle koordineli bir şekilde yürütülen bu mücadelenin başarıya ulaşması için tüm noktaların ilaçlanması gerektiğini dile getirdi.