Zamlı emekli maaş farkı ödemelerinin yapılacağı tarih, Tokat'ta binlerce emeklinin gündemindeydi. En düşük emekli aylığının artırılmasıyla ilgili talebin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından, gözler maaş farklarının yatırılacağı tarihe çevrildi. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesinin ardından taban aylığı alan SSK ve Bağkur emeklileri, 2 bin 500 TL zam farkı ödemelerini henüz almadı. Milyonlarca kişinin merakla beklediği tarih sonunda belli oldu. İşte detaylar...

Kayseri OSB'den OVP değerlendirmesi Kayseri OSB'den OVP değerlendirmesi

Zamlı Maaşlar ve Fark Ödemeleri

Milyonlarca memur ve emekli, zamlı maaşlarına odaklanmış durumda. En düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ancak, taban aylığı alan SSK emeklileri maaşlarını ayın 17’si itibarıyla ek zamsız aldı. Öte yandan memurlar maaşlarını her ayın 15’inde alıyor. Temmuz zammı ay başı itibarıyla geçerli olduğu için memurların alacağı 14 günlük zam farkı bulunuyor. Memur emeklileri ise ayın 1’i itibarıyla maaşlarını alıyor. SGK, memur emeklilerinin zam farkının 26 Temmuz tarihinde ödeneceğini duyurdu.

Yasalaşma Süreci ve Meclis Onayı

10 bin TL taban aylığın 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili hükümetin bir çalışması bulunmaktaydı. Meclis'teki Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 29’uncu maddesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Meclis Genel Kurulu'na geldikten sonra Cumhurbaşkanının imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yasalaşacak.

Temmuz Zam Farkları Yatacak mı?

Uzmanlar, "2024’ün ilk yarıyılına ait enflasyon verisi %24,73 olarak netleşmiş oldu. Emeklilerimiz maaşlarını peşin olarak almaktadır. Kök maaşlarına yapılan ilaveler temmuz ayı itibarıyla hesaplara yatmıştır," şeklinde açıklamalarda bulundular. Kanun maddeleri hazırlanırken son madde yürürlük tarihine istinaden belirtilmiştir. 53 maddelik yasanın 29’uncu maddesi 2024 yılı Temmuz ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girecek ve emeklilerin hak kaybı olmadan uygulanacak.

SSK ve Bağkur Emeklilerine Zam Farkı Ödemeleri

Muhtemelen ödemelerin temmuz ayına yetişmeyeceği belirtiliyor. Şu an Meclis Genel Kurulu’nda olan yasa teklifi bu hafta sonuna kadar Meclis sürecini tamamlayacak. Emeklilerin Ağustos maaşlarına eklenti yapılarak ödenmesi bekleniyor. Memur emeklilerine ise SGK tarafından zam farklarının 26 Temmuz tarihinde ödeneceği duyuruldu.

Memurun 14 Günlük Zam Farkı Ne Zaman Yatacak?

Memur maaşları her ayın 15'inden itibaren ödenmeye başlıyor. 15 Temmuz-15 Ağustos arasında yeni maaşlar işlediği için temmuz ayının 14 gününe ilişkin maaş farkı ödemesi yapılacak. Bu farklar memurun bağlı olduğu kurumlarca hesaplanacak ve hesaplamaların tamamlanması durumunda 14 günlük zam farkının temmuz sonuna kadar ödenmesi öngörülüyor.

En Düşük Memur ve Emekli Maaşları

Memur ve memur emeklilerinin 2024 yılı ilk altı aylık maaş farkı %19,31 olarak netleşti. En düşük memur emeklisinin maaşı 11.367 TL’den 17.586 TL’ye, bekar bir memurun maaşı 30.372 TL’den 36.236 TL’ye, evli bir memurun maaşı aile ve çocuk zammı ile birlikte 32.860 TL’den 39.205 TL’ye yükseldi.

Muhabir: Murat Onur