Tokat'ın Erbaa ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen patlamada, 5'i jandarma personeli olmak üzere toplam 7 kişi yaralandı. Patlama öylesine şiddetliydi ki, bazı yaralılar ciddi şekilde zarar gördü.  Yaralanan jandarma personeli ve sivil vatandaşlarda uzuv kayıpları oldu. Ama bu istenmeyen görüntüler WhatsApp'ta kısa sürede binlerce kişiye yayıldı. Basın yayın ilkeleri çerçevesinde, basın mensupları tarafından bu görüntülere yer verilmedi.

Hastane Görüntüleri Sosyal Medyada

Erbaa'daki gazeteci meslektaşlarımız, hastane ortamında çekilen fotoğrafların kimler tarafından ve hangi amaçla çekildiğini sorguluyor. Basın mensupları hangi görüntülerin yayınlanılıp yayınlanmayacağına dikkat etmesine rağmen "çekmeyin" uyarıları ile karşılaşırken kopan kol, bacak görüntülerinin çekilmesine nasıl izin verildi?

Basın mensuplarının hastanenin içine dahi girip fotoğraf veya görüntü çekmesine izin verilmediği bir süreçte askerimizin bu görüntülerini kim nasıl çekip yayınlıyor?

Bu olayı Reşadiye’de askerlerimizin şehit edilmesi olayında da yaşamıştık.

Basın mensupları sorumluluklarını farkında bunu kimsenin hatırlatmasına gerek yok. Siz çevrenizdekilere sahip çıkın yeter. Basın mensuplarının işine engel olmayın ki kamuoyu doğru bilgilendirilsin.

Geç Bilgilendirme ve Bilgi Kirliliği Sorunları

Tokat'ta sıcak olaylar sırasında bilgi kirliliği ve bilgiye ulaşamama problemi yıllardır devam eden bir sorun. Büyük bir olay sonrası ilgili kurumların basına bilgi vermesi genellikle çok geç kalınıyor. Bu durum, yanlış bilgilerin yayılmasına neden oluyor.  Sonra yapılan açıklamalar ise güvenin azalmasına sebep oluyor. Vatandaşlar, yalan bilgilerle dolu paylaşımlara itibar ediyor.

Erbaa’da meslektaşlarımızın birebir yaşadıkları olayla ilgili paylaşımları ise şu şekilde:Whatsapp Image 2024 05 22 At 11.41.41 Tokat Haber

Biz herşeyi biliyoruz merak etmeyin sizde bir şekilde öğreneceksiniz…Yanlış değil Doğruyu ama !!!

Gazeteci arkadaşım meslektaşım İbrahim Uğurunda dediği gibi bizler doğru bilgiyi aktarmak için canla başla çalışıyorken telefonlarımıza gelen Fotoğraflar ile bir kez daha sarsıldık ve üzüldük .Neden mi kimse o ailelerin acısını ve düşüncesini düşünmedi yaşadıkları tramva ve stresi yaşamadı sadece parçası kopmuş Asker kardeşlerimizin yürek parçalayan fotoğraflarını bir birlerine en hızlı şekilde gönderme çabasına girmişler. Biz gazeteciler ve bu işe gönül vermiş emek vermiş arkadaşlarız

18 Mayıs akşamı Karayaka'da hep beraber meydana gelen patlamayı aktarmaya başladık ve 5 jandarma personelimiz ile 2 vatandaşımız yaralandı. Elinize ne geçti Artık hepiniz biliyorsunuz. Yaşanan bu üzücü hadisenin hemen ardından sizlere en doğru bilgileri aktarmak için olay yerindeydik. Anbean gelişmeleri aktardık. Biz oradayken sosyal medya bilgi kirliliğinden geçilmiyordu. Terör saldırısı diyen de vardı.

Yaralı jandarmalarımızın şehit olduğunu uyduran da. Hepsinden kötüsü neydi biliyor musunuz?  Hastanede müdahale sırasında çekilmiş, kopuk uzuv parçalarının fotoğraflarının elden ele dolaşmasıydı. Kiminin eli, kiminin kolu, kiminin bacağının hazin fotoğrafı hastane içinde sadece belli başlı kişilerin erişiminin olduğu yerlerde çekilmiş ve elden ele dolaşıma sokulmuştu. Hele hele bir fotoğraf vardı ki jandarmanın boynuna enjeksiyon yapılırken bir kişi telefonunu neredeyse yaralı askerin gözüne sokacak kadar işi abartmıştı. Hepinizin bu fotoğrafları gördüğünüzü çok iyi biliyorum. Ortada bir soruşturma var mı?  Belli değil!. Bu fotoğrafları kim ne maksatla çekti belli değil! Neden elden ele dolaşıma sokuldu. Belli değil!  Bu konunun üstüne düşüldüğünü gösteren bir emare var mı? O da belli değil! Maalesef bu olayla birlikte sosyal medyanın nasıl bir canavara dönüştüğünü bir kez daha gördük. Düşman sevindiren bu fotoğrafları çekenlerin bulunup gereğinin yapılması çok önemli. Yoksa o fotoğrafları görüp jandarmalarımızın ailelerinin gözünden düşen her damla sizi de yakar.

Erbaa'da patlamanın olduğu gün neler yaşanmıştı. Okumak için tıklayınız