Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde meydana gelen yangınlar ağır can ve mal kayıplarına yol açtı.

Tokat Haberanız Yangını1

Olmaz demeyin: Tropik meyveler Tokat'ta yetişiyor! Olmaz demeyin: Tropik meyveler Tokat'ta yetişiyor!

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Çınar ilçesinde çıkan yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin yaralandığını açıkladı. Vali Ali İhsan Su, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çınar ilçesi kırsal Köksalan anız ve örtü yangını olarak başlayan yangının, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındığını söyledi.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada,  hububat hasadının başlaması öncesi anız yangınları ile ilgili uyarıda bulunmuştu. Ayrıca anız yakmak yerine yapılması gerekenleri anlatmıştı. 

Tokat Haberanız Yangını3

ANIZ YAKMAK YERİNE BUNLARI YAPIN
Şahin, "Anızı yakmak yerine;Hasat sırasında biçerdöverlerin biçimi mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Anızın yakılması yerine toprağa karıştırılması ile toprağın organik madde içeriği artar, toprakta bitkiye yarayışlı besin maddeleri artar, topraktaki azot miktarını arttırır ve bir sonraki yıl toprağa verilecek gübre miktarını azaltır. Erozyona karşı toprak direnci artar, toprakta tutulan su miktarı artar böylece bitkiler kuraklıktan daha az etkilenirler.Valilik genelgesi ile ilimiz sınırları içerisinde Anız yakmak yasaklanmıştır. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci (Emre Aykırı Davranış) maddeleri gereğince işlem yapılacaktır." açıklamasında bulunmuştu. 

Muhabir: Mihriban Koçaker