Yapımı saatler süren ve günün her saati tüketilebilen bu lezzet, olmazsa olmaz malzemelerinden Tokat Çemeninin kokusu nedeniyle kışın daha çok rağbet görüyor

Tokat Keşkeği bir başka

Türkiye'nin pek çok ilinde keşkek yapılır. Her yörenin kendine has keşkek tarifi ve pişirme teknikleri vardır. Ancak Tokat'ın meşhur keşkeği hem yapılış tarzı hem enfes Tokat Çemeninden aldığı aromasıyla hele bir de köy fırınında ağır ağır saatlerce pişiyorsa tabiri caizse yeme yanında yat!

Aileleri bir masada buluşturuyor

Lime lime olan kırmızı et ile yarma ve nohudu buluşturan bu lezzet Tokat'ta sadece bir yemek değil kalabalık aileleri bir araya getiren muhteşem bir sebep olarak görülüyor. Yapımı saatler süren ama yemesi kısa süren Tokat Keşkeği çemenin kokulu olması nedeniyle kışın soğuk havalarda daha çok rağbet görüyor.

Keşkeği günün her saatinde yemek mümkün

Keşkek Tokat'ta kahvaltı başta olmak üzere günü her saatinde yenebilecek bir lezzet. Tokat'ın köylerinde köy fırınlarında pişen ev ekmeklerinin ardından kalan közde ağır ağır saatlerce pişen piştikçe lezzeti birbirine geçen Tokat Keşkeği'nin malzemeleri arasında Tokat Çemeni olmazsa olmaz.
Tokat zaman tüneli gibi bir şehir

Tarihi ev ve sokaklarıyla yerli ve yabancı ziyaretlerini adeta bir zaman tünelinin içine alarak geçmişe götüren şehir Tokat, hem ekonomisi ağırlıklı olarak tarımsal üretime dayalı olması nedeniyle hem de medeniyetler beşiği olması nedeniyle gastronomide de önemli bir yere sahip.

Lezzeti sınırları aştı
Kendine has bir dokusu bulunan şehrin yine kendi yöresine has birçok lezzetli yemeği bulunuyor. Bu yemeklerden en meşhuru şüphesiz Tokat Kebabı olurken Tokat Keşkeğinin de lezzeti sınırları aşmış durumda.

Tokat Keşkeği Tarifi İçin Malzemeler
4 Parça Kemikli Kırmızı Et
1 Büyük Boy Kase Yarma
1 Tatlı Kaşığı çemen
3 Büyük Boy Kase Su
2 Tatlı Kaşığı Tuz
4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

Tokat Keşkeği Tarifi Nasıl Yapılır?
Kemikli etleri kazanın dibine yerleştirin.
Etlerin üzerine yarmayı, tuzu, çemeni ve yağını ekleyin.
En son olarak suyunu ayarlayın.
Bulabildiğiniz en yakın pide fırnında közde pişirmeye bırakın. Pide fırını yoksa önce ocakta pişirip sonra fırına alabilirsiniz. Fırının sıcaklığına göre 8- 10 saat kadar üzeri kızarana kadar pişsin.

Muhabir: Burhan Arar