Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tokat'ta katıldığı AK Parti İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Tokat’a giden Bakan Uraloğlu, partililere seslendiği konuşmasında Türkiye’nin ulaşım ve iletişim alanında son yıllarda kaydettiği önemli ilerlemelere vurgu yaptı.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin yüksek hızlı tren işletmeciliğinde Avrupa’da 6. ve dünyada 8. sırada yer aldığını belirterek, ülkemizin demiryolu alanında gösterdiği büyük başarıyı dile getirdi. Uraloğlu, “2002 yılında 6.101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, yaklaşık 29.434 kilometreye ulaştırdık. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77'ye yükselttik. Türkiye'yi Avrupa'nın 6. dünyanın 8. Yüksek Hızlı Tren işletmecisi yaptık. Ülkemizi hızlı trenle buluşturarak 2.251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettik,” ifadelerini kullandı.

A W260850 01

Çeltek: “Türkiye’nin Gündemi Anayasa Değil Ekonomidir” Çeltek: “Türkiye’nin Gündemi Anayasa Değil Ekonomidir”

Havacılıkta Büyük İlerleme

Konuşmasında Türkiye’nin havacılık alanındaki başarılarına da değinen Uraloğlu, iç hatlardaki aktif havalimanı sayısının 26’dan 57’ye çıktığını ve uluslararası uçuş noktalarının da büyük bir artış gösterdiğini belirtti. “2002 yılında 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaştık,” dedi. Bakan, bu gelişmelerin Türkiye’nin uluslararası arenadaki ulaşım ağını genişlettiğini ve ülkemizi küresel bir merkez haline getirdiğini vurguladı.

A W260850 02

Tokat’a 47 Milyar Liralık Yatırım

Bakan Uraloğlu, Tokat’a yapılan yatırımlar hakkında da bilgiler paylaştı. Son 22 yılda Tokat’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 47 milyar 25 milyon lira yatırım yapıldığını ifade eden Uraloğlu, karayolu projeleri ve diğer altyapı yatırımlarıyla Tokat’ın ulaşımının büyük ölçüde iyileştirildiğini söyledi. Amasya-Erbaa-Niksar-Reşadiye, Tokat-Amasya, Tokat-Sivas gibi önemli karayolu projelerinin tamamlandığını belirten Bakan, şu anda da 15 milyar 923 milyon lira değerindeki 8 ayrı karayolu projesinin devam ettiğini belirtti.

Projelerle Gelen Tasarruf ve Çevre Katkısı

Uraloğlu, bu projelerin tamamlanmasıyla zamandan ve akaryakıttan toplam 550 milyon lira tasarruf sağlanacağını açıkladı. “Yaklaşık 54 kilometre olan mevcut yolun 5 kilometre kısalmasını sağlayarak 40 dakika süren seyahat süresini 25 dakikaya düşüreceğiz. Böylece projenin tamamlanması ile zamandan 429 milyon lira, akaryakıttan 121 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 550 milyon lira tasarruf edeceğiz,” diye konuştu. Ayrıca, çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunun 9.200 ton azaltılacağını belirterek, doğanın korunmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.

A W260850 03

Muhabir: Murat Onur