Tokat yöresel mutfağı, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan Tokat iline özgü zengin bir lezzet kültürüne sahiptir. Tokat mutfağı, yöresel ürünlerin ve mevsimsel olarak değişen tarım ürünlerinin kullanımıyla şekillenmiştir.
Sebze ve et ağırlıklı yemeklerin yanı sıra özellikle meşhur Tokat Batı'nın olmazsa olmazı yeşil mercimek ile Tokatlı hanımların hazırladığı kesme çorbalık hamurla yapılan mercimekli kare hamur çorbası sofralarda sık tüketilen bir lezzet.

Erişte, kare hamur gbi ürünleri hanımlar kış gelmeden hazırlayıp kestikleri hamurları kuruttuktan sonra kış boyu erişte veya çorbalık olarak tüketiyor. Bunun haricinde üçgen şeklinde kesilip kurutulan ve mantısı yapılan hamur da çok seviliyor. 

Peki yeşil mercimekli kare hamur çorbası nasıl yapılıyor? İşte malzemeleri ve tarifi: 

Krem Karamel Tarifi: İpeksi Dokusu ve Nefis Lezzetiyle Misafirlerinizi Büyüleyin Krem Karamel Tarifi: İpeksi Dokusu ve Nefis Lezzetiyle Misafirlerinizi Büyüleyin

Mercimekli Hamur Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kare çorbalık hamur
1 yemek kaşığı nane
2 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Tokat Haberçorba Hamur

Mercimekli Hamur Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Mercimeği yıkayarak, 5 su bardağı su ile kaynatın. Mercimekler pişmeye yakın kare hamuru ilave edin. Su yetersiz gelirse sıcak su ilave edin. Kısık ateşte 15-20 dakika daha kısık ateşte pişirin. Hamur da piştikten sonra altını kapatın. Geniş bir kapta yoğurt ile isteğe bağlı dövülmüş sarımsağı karıştırın. Çorbanın kesmemesi için çorbadan biraz sıcak su alarak yoğurda ilave edin ve yoğurdun ılınmasını sağlayın. Daha sonra yoğurdu çorbaya karıştırarak ilave edin. Tavada tereyağ eriterek naneyi ekleyin ve çorbanın üzerine dökün. Tuzunu da ayarlayarak servis edebilirsiniz.

Muhabir: Mihriban Koçaker