Yufkaya Tokat'ta İşkefe denir. Kızdırılan sacın üstünde pişirilip üst üste istiflenen işkefeler kullanılacağı zaman ılık su ile ıslatılır. Arasına Tokat Çökeleği konularak dürüm haline getirilen işkefenin ise tadına doyum olmaz. İşkefeden yapılan böreğin tadı da bir başka oluyor. 

Tokat Haberişkefe3

Peki Tokat'ta hanımların sıklıkla yaptığı veya yaptırdığı evlerden eksik olmayan bu en lezzetli yufkalar nasıl hazırlanıyor? İşkefe için gereken malzemeler ve yapılışına dair tarif merak ediliyor.  

Tokat Haberişkefe2İşkefe İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
1 litre su, Un, tuz
Tokat HaberçökelekTokat Çökeleği

İşkefe Nasıl Hazırlanır?
Geniş bir kabın içerisine tuz ve su alabildiği kadar un ile karıştırılarak sert olacak şekilde yoğurulur. Hamur biraz dinlendikten sonra küçük yumaklar halinde kesilip oklava yardımı ile incecik açılır. Kızdırılan sacın üzerine oklava yardımı ile konulur ve aktaracak ile hafif pişirilir. Pişen işkefeler üst üste konularak istiflenir. Kullanılacağı zaman üzeri ılık su ile hafif ıslatılır. Biraz beklettikten sonra içerisine maydanoz, çökelek karışımı konularak veya sade olarak yenilir. İşkefe süt, un , yumurta , su karışımından da yapılır.

Tokat maçına gitmek için gözyaşı döktü Tokat maçına gitmek için gözyaşı döktü

Tokat Haberişkefe4

Muhabir: Mihriban Koçaker