Mumbar yemeği, genellikle Orta Doğu mutfağına özgü bir tür dolma çeşididir. Bu yemekte, kuzu veya dana eti ile bulgurun karışımı kullanılarak iç harcı hazırlanır. İç harcın baharatlanmasıyla zenginleştirilen mumbar, daha sonra bağırsak gibi doğal zarflara doldurularak pişirilir. 

İzinsiz Park Sorunu Tokat’ın Kalbinde Büyüyor: Eski Valilik Binası Otopark mı Oldu? İzinsiz Park Sorunu Tokat’ın Kalbinde Büyüyor: Eski Valilik Binası Otopark mı Oldu?

Pişirme işlemi genellikle kaynar suda veya sote edilerek yapılır. Mumbar, hem lezzetli bir ana yemek olarak hem de özel günlerde veya davetlerde sunulan bir ikram olarak tercih edilir. Yoğun baharat kullanımı ve dolgun tadıyla Orta Doğu mutfağının zenginliklerinden birini temsil eder.

Mumbar Dolması Tokat yöresinde de sık sık yapılan bir lezzettir. Peki Tokat usülü Mumbar Dolması için hangi malzmeler gerekiyor? Mumbar dolması nasıl yapılır? İşte cevabı.
Tokat Habermumbar Dolma (3)

Mumbar Dolması İçin Gerekli Malzemeler:
½ kg kıyma
½ akciğer
1 koyun mumbarı
4 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı reyhan
karabiber
kırmız biber
tuz
Tokat Habermumbar Dolma (2)Mumbar Dolması Yapılışı:
Bulgurlar yıkandıktan sonra sıcak suyla ıslatılır. Ciğer ve soğan ince kıyılır. İçerisine bulgur, salça, reyhan, baharatlar ve tuz eklenerek dolma içi hazırlanır. Bir su bardağı su ile için kıvamı yumuşatılır ve mumbara gevşekçe doldurulur. Mumbarın içinin dökülmemesi için iki ucu da iple bağlanır ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirilir. Mumbar pişince suyun içerisinden alınır ve küçük küçük dilimlenir arzu edilirse sarımsak da dökülerek sıcak olarak servis edilir. Arzu edilirse haşlanan mumbar tereyağında kızartılarak servis edilebilir.

Muhabir: Mihriban Koçaker