İl Genel Meclisi Kasım Ayı Toplantısı'na katılan Vali Hatipoğlu, önemli hizmetlere imza atan İl Genel Meclisi ve İl Özel idaresi’nin bundan sonra da gayretle çalışacağını söyledi.

Tokat’ta yaklaşık bir buçuk yıldır görev yaptığını hatırlatan Vali Hatipoğlu, “Tokat’ta sizlerle birlikte ilimizde ülkemize hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda en önemli hususların başında kaynakların doğru idaresi geliyor. Özelikle KÖYDES’le birlikte köylerimizde çok büyük işler yapıldı. Buna yenileri ekleniyor sürekli olarak.” dedi.

2023 yılında kararlaştırılan 480 milyona ek olarak 140 milyon ile toplam 620 milyon gibi bir bütçeyle yatırımların büyük oranda tamamlandığını ifade eden Vali Hatipoğlu, “KÖYDES kapsamında 2023 yılı içerisinde 107 Milyon 248 Bin 108 TL ödenek tahsis edildi. Bu ödenekleri hedefleri ve amaçları doğrultusunda uygun bir şekilde yerine getirdik. Ayrıca DOKAP’tan ve İller Bankası’ndan ilimize sulama ve yol projeleri için ödenek tahsisleri olmuş ve paydaş kurum ödenekleriyle birlikte Bakanlıklardan ilimize tahsisli ödenek tutarı 958 Milyon 321 Bin 886 TL olarak gerçekleşmiştir. İl genelimizde 119 proje Köydes’ten, İl Özel İdaremizden ise 159 proje hazırlanmış olup, çalışmaların büyük bir kısmını tamamladık. Kış için hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Kış ayları inşallah bereketli bir dönem geçmesi en büyük arzumuzdur.” diye konuştu.
“Temiz Tokat Projemiz İle Daha Temiz Bir şehir Hedefliyoruz”
2023 Yılında başlayan ve 2024 yılında da devam edecek “Temiz Tokat” projesi ile daha temiz şehrin hedeflendiğini ifade eden Vali Hatipoğlu, "Özellikle köylerimizin giriş çıkışları, derelerimiz, ormanlarımız, mesire alanlarımız kirliliğe sahip. Bunu düzenlememiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşlerinin öncülüğünü yaptığı “Sıfır Atık”la ilgili olarak biz de elimizi güçlendirmek için çalışmamızı yapıyoruz. İş-Kur’dan 60 kişilik TYP kadrosu aldık. Bu 60 kişilik TYP’yi tamamen temizlik hizmetlerinde kullanmak üzere şuan itibariyle çalışmaya devam ediyoruz. Yine Çalışma Bakanlığımızdan 200 kişilik bir kaynak gönderildi. Yine bunun da büyük bir kısmını bu amaç doğrultusunda istihdam edeceğiz. Hedefimiz köylerimizi, kırsalımızı daha temiz tutmak ve köylerimizde temizlik alışkanlığını yerleştirmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.


Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın Enerji İhtiyacını Karşılamak İçin Res Projesi
İlimizdeki tüm kamu kurumlarının, mümkün olduğunda OSB’lerin enerji ihtiyacını karşılayarak, sıfır karbon hedefine doğru gidecek bir çalışma yapıldığını kaydeden Vali Hatipoğlu, şunları söyledi.
“İki adet RES’imiz var. Enerji şirketine RES’leri devredeceğiz. Bununla ilgili kamulaştırma çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlimizdeki tüm kamu kurumlarının, mümkün olduğunda OSB’lerin enerji ihtiyacını karşılayarak, sıfır karbon hedefine doğru gidecek bir çalışmayı yapıyoruz. EPDK’ya bununla ilgili müracaatımızı bugün imzaladık. Uygun bir ortamda kuracağımız RES ve GES’lerle Tokat’taki kamu kurumlarını ihtiyacını karşılamayı, aynı zamanda köylerimizin sulama ihtiyacını karşılayabilmek gibi bir hedefimiz var. Bizim hedefimiz Tokat’taki tüm kurumların ihtiyacını yeşil enerjiden sağlamayı düşünüyoruz.”
2024 Bütçesi 840 Milyon TL
2024 yılı için biz 840 Milyon TL olarak bütçe sunulduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Tekrar bir revizyon gerekebilir ama ilk etap için gerekli bir bütçe. Belki ilerleyen süreçte 1 Milyar TL’ye ulaşabilir.
Bizim en önemli hedeflerimizden bir tanesi köylerimizin sağlıklı içme suyuna kavuşmaları. Sağlıklı içme suyuna kavuşmak en temel insani haklardan bir tanesi. Köylerimizi kanalizasyon çalışmaları ve yapacağımız diğer çalışmalarla sağlıklı içme suyuna kavuşturacağız.
Bir diğer husus ise yol altyapısıyla ilgili. Grup yolları konusunda artık asfaltsız köy yolumuz kalmamasını istiyoruz. İl Özel İdaremizin bu tür faaliyetleri çok daha fazlasıyla yapması ve performansını kaynağını gücünü daha çok buna dönüştürmesini istiyorum. İlimizi bütüncül bir yaklaşımla planlamaya çalışırken karşımıza bazı hususlar çıkıyor.
İlk olarak, ikinci toplantısını gerçekleştirdiğimiz Ordu-Tokat arasındaki bağlı yolların, bağlantı yollarının iyileştirilmesiyle ilgili olarak Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesiyle de görüşüyoruz. DOKAP’tan da kaynak arayışımız sürüyor. Yaklaşık olarak 400 Bin nüfus doğrudan etkileniyor ama bu coğrafyada Erbaa’dan Reşadiye’ye kadar Niksar ve Başçiftlik dahil ilçelerimizin ve Ordu’nun Akkuş’tan başlayarak Mesudiye’ye kadar uzanan 5 ilçesini doğrudan etkiliyor. Bir diğer açıdan da aslında Ordu sahilini ve Karadeniz’i etkiliyor bu yollar. Bizim ürünlerimizin pazarlara en uygun şekilde ulaşması anlamında benim önem verdiğim çalışmalardan bir tanesi.
Bu güzergâh içerisinde belirlediğimiz bazı yollar var. Şuanda Başçiftlik-Reşadiye bağlantı yolu devam ediyor. Hatta Gölköy İlçesi Aybastı’ya yol istiyor ama haritada incelediğimizde Tokat ürünlerinin o bölgeye çok daha rahat ulaşımını sağlıyor. Hem kültürel hem de ticari anlamda tamamen Tokat’la entegreli. Ordu’ya bağlı 5 ilçemizin Tokat’a çok rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlıyor. Yayla turizmi açısından da Ordu’daki gelişmeleri ilimize entegre edeceğiz. İstiyoruz ki; ilimiz tek bağlantısı Amasya ve Sivas üzerinden olan bir il olmasın. Tokat’ımıza her yönden bağlantı olsun. Ordu ve Çekerek havzası ile ilgili bağlantıları gerçekleştireceğiz. Zile’mizi de tarihindeki ışıltılı dönemine dönüştüreceğiz.”
Cemevlerimizi İyileştiriyoruz
Çeşitli projelerle köylerimize ve köy sakinlerimize dönük çalışmalarımızı yapıyoruz. 2022 ve 2023 yılı içerisinde 12 Milyon TL yaklaşık bütçe ile Cem Evlerimizin iyileştirilmesine yönelik yatırım yaptık. Son derece önemli gördüğümüz faaliyetlerden biri. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim kılsın diye dua ediyoruz ve anlayışınıza teşekkür ediyorum.
İl Genel Meclisimize gayretleri ve yoldaşlıkları için teşekkür ederim.”
Toplantıya İl Genel Meclis Başkanı Erol Duyum, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe ve il genel meclis üyeleri katıldı.

Editör: Haber Merkezi