Ticaret Bakanlığından Emekii Bürokrat Vasıf Mehmet Yağcıoğlu, Tokat'ta yer alan yeni ve modern havalimanının açılışının ardından boş kalan Eski Tokat Hava Limanına işlev kazandıracak ve kent ekonomisine yön verecek teklifini yineledi. Antalya'da yer bulamayan onlarca şirketin serbest bölge arayışı içinde olduğuna dikkat çeken Yağcıoğlu, şehrin ekonomisine katkıda bulunacak bir diğer önemli adımın Tokat Serbest Bölgesi'nin kurulması olacağını belirtti. Yağcıoğlu, serbest bölgelerin ekonomik faaliyetleri teşvik etme, istihdam yaratma ve yabancı yatırımcıları çekme potansiyelinden bahsederek, Tokat'ın bu avantajları sonuna kadar hak ettiğini vurguladı.
Serbest Bölge Tokat'ı Avrupa pazarına taşır
Uluslararası havayolu kargo taşımacılığının geliştiği bu dönemde, Tokat Havalimanı'nın yanında kurulacak bir serbest bölgenin, hem Tokat'ı hem de komşu illeri ekonomik olarak kalkındıracağını ifade eden Yağcıoğlu, "Tokat’ta üretilen ürünlerin Avrupa pazarlarına en kısa sürede ulaşması için Tokat Serbest Bölgesinden havalanma zamanı gelmiştir" dedi. Hz. Mevlana'nın "Pergel gibi bir ayağını merkeze koyacak, diğer ayağınla 72 milleti dolaşacaksın." sözünü hatırlatarak, Tokat'ın dünya pazarında hak ettiği yeri alması gerektiğini vurguladı.
Komşu illerin ekonomik dinamikleriyle bütünleşebilir
Tokat'ın ekonomik potansiyelinin ve bölgenin kalkınmasının önemini her fırsatta vurgulayan Vasıf Mehmet Yağcıoğlu, eski havalimanı arazisine kurulması arzu edilen "TOKAT SERBEST BÖLGESİ"nin, hem bölge ekonomisine katkıda bulunacağını hem de komşu vilayetler olan Çorum, Amasya ve Sivas gibi büyüyen illerin ekonomik dinamikleriyle bütünleşeceğini belirtti.
İstihdama katkı sağlayacak
Yağcıoğlu, serbest bölgelerin sadece ekonomik fayda sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda istihdam yaratma, yabancı yatırım çekme ve teknoloji transferi gibi konularda da kritik rol oynadığını vurguladı. Ülkemizde bulunan diğer serbest bölgelerin başarısından örnekler vererek, Tokat'ın da bu başarıyı yakalayabileceğine inandığını dile getirdi.
Rus ve Ukraynalı yatırımcılar sırada bekliyor
Ayrıca, ulusal basında çıkan haberlere de değinen Yağcıoğlu, Antalya Serbest Bölgesi'nde yer bulamayan Rus ve Ukraynalı yatırımcıların taleplerine değindi. Bu taleplerin Tokat için de bir fırsat olabileceğini, yeterli altyapı ve teşviklerle Tokat'ın yabancı yatırımcılar için cazip bir merkez haline gelebileceğini ifade etti.
Türkiye'de kaç serbest bölge bulunuyor
Bugün Türkiye’de faaliyet göstermekte olan 21 serbest bölge şu şekilde sıralanmaktadır: Adana-Yumurtalık, Ege, Antalya, Avrupa, Bursa, Denizli, Doğu Anadolu, Gaziantep, İstanbul İhtisas, İstanbul Deri ve Endüstri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Trakya, İzmir Menemen Deri, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Mersin, Rize, Samsun, Trabzon, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın adı 2020 yılında İstanbul İhtisas olarak değiştirilmiştir.