Kırmızı ve beyaz et tüketiminin arttığı, birlik ve beraberliğin ön planda olduğu Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşlar kırmızı et fiyatlarındaki potansiyel artışlara karşı endişe duyuyor. Şu anda 450-500 TL aralığında seyreden dana kıyma fiyatlarının, ilerleyen günlerde daha da yükselme ihtimali gündemdeki yerini koruyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, eğer gerekli tedbirler alınmazsa, 4-5 ay içinde et fiyatlarının 1000 TL ve üzerine çıkma tehlikesi bulunduğunu belirtti. Adem, "Ramazan ayında vatandaşın tenceresinde et kaynamayacak" diyerek, Türkiye'nin hayvancılık sektöründeki mevcut duruma dikkat çekti. Bir zamanlar hayvancılıkta kendi kendine yeten Türkiye'nin, artan üretim maliyetleri ve yüksek döviz kurundan ötürü canlı hayvan ithalatı yapar hale geldiğini vurguladı.
Üretim maliyetlerinin yüksekliği ve döviz kuru, ithal etin maliyetini artırıyor; bu da yerli üreticilerin zorluklarla karşılaşmasına ve vatandaşın ete ulaşımının zorlaşmasına neden oluyor. Adem, tarım politikalarının bu sorunları ithal etle çözme çabasının, sorunu kalıcı olarak çözmediğini, aksine üreticileri daha da zor durumda bıraktığını ifade etti.
2010 yılında karkas etin kilogram fiyatı 25 TL iken, Şubat 2024 itibarıyla bu fiyatın 460 TL'ye kadar yükseldiğine dikkat çeken Adem, girdi maliyetlerine müdahale edilmezse, önümüzdeki aylarda vatandaşların 1000 lira ve üstünde bir maliyetle et almak zorunda kalacağını belirtti. Bu durum, hem besicilerin hem de tüketicilerin zor bir döneme girmesine neden olabilir.
"RAMAZAN'DA TENCEREDE ET KAYNAMAYACAK"
"Ülkemizin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya ihtiyacı var." vurgusu yapan Adem, son birkaç aydır et fiyatlarına düzenli ve sistematik zam yapıldığını hatırlattığı açıklamasında "Ramazan ayında yine vatandaşın tenceresinde et kaynamayacak" diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye, hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülkeden, hayvan ithal eden ülkeye dönüştü. Her yerimiz mera ama hala canlı hayvan ithalatı yapıyoruz. Üreticimiz üretemez hale geldi. Vatandaşımız eti, sütü, alamaz hale getirildi. Tarım Bakanlığı bu sorunu sürekli ithal et ile çözmeye çalışıyor. İthal et dövizle alınıyor. Döviz de yüksek olduğu için uygun eti yurt dışından bile alamıyoruz. Fiyatların durması ve düşmesi için üretim maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Girdi maliyetleri düşmedikçe et fiyatlarında artış devam edecek."
"ET FİYATLARI 1000 LİRAYI GEÇEBİLİR"
Besicilerin zor durumda olduğunu, üretim maliyetlerinin arttığını kaydeden Erhan Adem, "2010'da karkas etin kilogram fiyatı 25 lirayken Şubat 2024 itibarıyla 460 liraya kadar çıktı. Eğer girdi fiyatlarına müdahale etmezlerse önümüzdeki 4-5 ay sonrasında vatandaş 1000 lira ve üstünde et almak zorunda kalacaktır." değerlendirmesini yaptı.