Uzun süre bayatlamayan poğaçalarının sırrını merak edenler için mükemmel bir tarif hazırlandı. Hem evde çocuklarınıza, hem de misafirlerinize ikramın bu poğaça tarifi ile kahvaltılarınız ve çay bakımız lezzetlenecek!
Malzemeler:
- 1 kg un
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 170 ml (1 su bardağı) sıvı yağ
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- ½ yemek miktarı Tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
Üzeri için:
- Yumurta sarısı
- Susam veya çörek otu
Yapılışı:
Maya Aktivasyonu: İlk olarak ılık suyu bir kaba alın. İçerisine yaş maya ve şekeri ekleyip eritin. Üzerini streç film veya temiz bir bezle örtün. Bu karışımı 5-6 dakika kadar mayalanması için bekletin.
Hamurun Hazırlanışı: Mayalanan sıvıyağ, yoğurt, tuz ve yumurtayı ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışıma yavaş yavaş un katılmasıyla elde edilen yumuşak bir kıvamda hamur yoğurun.
Mayalanma Süreci: Hazırladığınız hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp, sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
Poğaçaların Şekillendirilmesi: Mayalanan hamuru tekrar yoğurarak havasını alın. Hamurdan mandalina parçaları kopartıp istediğiniz şekli verin. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
Üzerinin Hazırlanışı: Hazırladığınız poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürün. Ardından susam veya çörek otu serpiştirin.
Pişirme: Fırını 185 derecede ısıtılır. Poğaçaları fırına verir ve altı-üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika kalmaz.
Servis: Pişen poğaçaları sunarak biraz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Püf Noktalar:
- Malzemeler odalarının ayrılmış olması gerekir.
- Mayalanan hamur soğukta bırakılmamalıdır.
- İllik sıvı özellikleri.
- Kaydedilen pişirme kayıtlarının kaydedilmesi pişirilmelidir.