Madımak, Türk mutfağına ait geleneksel bir yemektir ve özellikle Anadolu'nun bazı bölgelerinde yaygın olarak tüketilir. Madımak, genellikle otlu bir yemektir ve aynı adı taşıyan bir bitkiden yapılır.
Madımak bitkisi, halk arasında "gelincik otu" olarak da bilinen bir bitkidir. Bu ot, sağlık açısından faydalı özelliklere sahip olup, özellikle vitamin, mineral ve lif açısından zengin bir kaynaktır.
Özellikle Tokat ve Sivas yöresinde sık tüketilen Madımak yemeğine kışın rağbet artıyor. İçine Tokat Çemeni konularak tadı efsaneye dönüşen bu lezzet pastırma ve ev ekmeğiyle taçlandırılınca tadına doyum olmuyor. Peki Kışın Tokat’ta oldukça tüketilen bu sağlıklı yemek nasıl hazırlanıyor?
Madımak Yemeği
Madımak Yemeği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
1 kg madımak
200 gr kıyma ya da pastırma
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı çemen
1 su bardağı kalın bulgur
2 diş sarımsak
Kimyon
Karabiber
Kırmızıbiber
Madımak Yemeği Nasıl Hazırlanır?
Madımaklar temizlenir, yıkanır ve suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır. Bir tencerede tereyağı eritilir, doğranmış kuru soğan ve kıyma eklenerek kavrulur. Madımak eklenerek kavrulmaya devam edilir. Bulgur, çemen, sarımsak ve baharatlar eklenir. Üzerini geçene kadar su konulur ve yumuşayana kadar pişirilir.