Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. Cevize benzeyen görünüm ve yapısı ile halk arasında Hint cevizi, küçük Hindistan cevizi ve muskat cevizi olarak da adlandırılsa da tat ve aroma açısından hindistan cevizine benzerliği yoktur. Muskatın kendine özgü bir tat ve aroması bulunur. Sıklıkla yemek ve tatlılarda baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılır. Muskat cevizini öğütülmüş toz halinde ya da bütün olarak temin edebilirsiniz.

Muskat Nedir?

Muskat(Myristica) diğer adı ile hint cevizi, portakal ağacına benzeyen, yaprak dökmeyen Endonezya’ya özgü muskat ağacının tohumundan yapılan bir baharattır.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanan içeriikte, Muskat cevizi olarak da adlandırılan bitki, çeşitli yemeklere ve tatlılara farklı bir aroma katar. Rendelenerek kullanılması ve tüketilmesi uygundur. Hamur işlerinde, salata ve sos tariflerinde farklı aroma tadı ile lezzet katan içeriğe sahiptir. İnsan sağlığına önemli etkileri bulunan ürünün yeterli ve düzenli tüketilmesi durumunda kronik uykusuzluk çeken kişilerin uykuya dalış sürelerini azaltma ve uyku kalitesini arttırıcı niteliktedir. Sinir sistemini yatıştırıcı etkiye sahip olduğu düşünülen ürün, ağrı kesici özelliği ile de vücudu destekler. Düzenli tüketimi ile migren, mide şişkinliği ve hazımsızlığı, cilt sorunları, ağız ve diş eti hastalıkları, sindirim sistemi düzensizliği gibi rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlar. Zengin lif kaynağı sayesinde kabızlık şikayeti yaşayan kişilerin sorunlarının çözülmesinde etkilidir.

Muskat Nerelerde Kullanılır?

Muskat, yemek, sos, salata, hamur işi ve tatlılarda kullanılır. Meyvesi; genellikle baharat olarak tercih edilir. Patates püresi, haşlanmış makarna, brokoli çorbası, çeşitli salatalar, karnabahar yemekleri ve soslarda aroma verici ve lezzet arttırıcı özelliği bulunur. Kullanımı kremalı yemeklerde ise ayrı bir tat ve aroma verici özelliğe sahiptir. Ayrıca meyvenin etli kısmından çeşitli tatlılar yapılır. Muskat bitkisi cevize benzer yapısı ile yemek ve soslarda rendelenerek kullanılabilir. Kişilerin tercihine göre demleme usulü çay olarak ya da ağızda çiğneme yoluyla tüketilebilir.

Muskat Nasıl Bir Tat Verir?

Muskat bitkisi tatlımsı yapıya sahiptir. Yemek, sos ve salatalarda tropik bitki olması sebebi ile ağızda taze ve ferah aroması ile ekstra lezzet katar. Çiğneme yolu ile tüketildiğinde ise ağızda karanfili çağrıştıran odunsu bir tat ve aroma hissi verir. Tatlı yapımı için muskatın etli kısmından faydalanılır, yoğun aroması ile tatlılara lezzet katar.

Muskat Faydaları Nelerdir?

Antiseptik özelliği ile hastalıklara karşı koruyucu özellik gösteren muskat faydaları şunlardır:

· İştah açıcıdır.

· Sindirim sistemini dengeler.

· Gaz giderici özelliği ile mide şişkinliğine iyi gelir.

· Mide ağrılarını giderir.

· Karaciğerin temizlenmesinde yardımcıdır

· Ağız kokusunu engeller

· Vücuda enerji verir.

· Sakinleştirici etkisi vardır.

· Uyku düzenini sağlamaya yardımcı maddeler içerir.

· Ağrı kesici özelliği bulunur.

· İçeriğindeki mentol özü vücuttan toksit atıcı etkiye yaratır.

· Sinir sistemine iyi gelir.

· Afrodizyak etkilidir.

· Cilt sorunlarına iyi gelir.

· Böbrek ve karaciğer işlevlerinin düzenli çalışmasına fayda sağlar.

· Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır.

· Diş eti kanamaları ve ağız sağlığında önemli ölçüde faydalıdır.

Muskat Nasıl Tüketilmeli?

Muskat genellikle baharat olarak kullanılan bitkidir. Yemek, sos, salataların içerisine rendelenerek ya da tercihe göre toz hali kullanılabilir. Tatlılarda ise cevizin etli kısmından yararlanılır. Çay ve krem olarak tüketildiğinde insan sağlığı için en faydalı formda tüketilmiş olur. Muskat çayı demleme usulüne göre yapılmalıdır. Bir fincan kaynar suyun içerisine, çeyrek çay kaşığı muskat eklenerek 2 dakika demlenmesi yeterli olur. Cilt rahatsızlığı olan kişiler, özellikle sivilcelerin kurutulmasında da bu üründen faydalanabilir.

Muskatı Kimler Kullanamaz?

Hamilelik şüphesi ve hamile olan kadınların, düşük tehlikesine sebep olabileceği için tüketilmesi önerilmez. 2 yaş altı bebeklerin tüketimi için de uygun değildir.

Muskat Cinsel Gücü Artırır mı?

Muskat bitkisi ve cevizinin afrodizyak bir etkisi olduğu düşünülür. İçeriği itibari ile mutluluk hormonu salgılar ve libidoyu yükseltir. Cinsel istek ve gücü arttırır. Öte yandan iktidarsızlık durumlarında da destek olarak kullanılabilir. Vücuda enerji verirken cinsel istekleri ön plana çıkardığı düşünülür.

Editör: Haber Merkezi