Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Orta Karadeniz’in önemli bir eğitim şehri olan Tokat’ta 2002’den bugüne yapmış olduğumuz yatırımlarla derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 24’ten 19’a; ortaöğretimde 29’dan 24’e inmesini sağladık. Ayrıca 2002’de 5 bin 955 olan öğretmen sayısını ciddi bir artış sağlayarak bugün 8 bin 598’e ulaştırmış durumdayız" dedi
Tokat ili özelinde değerlendirme toplantısı yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "ilimizin ihtiyaç ve taleplerine yönelik verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Orta Karadeniz’in önemli bir eğitim şehri olan Tokat’ta 2002’den bugüne yapmış olduğumuz yatırımlarla derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 24’ten 19’a; ortaöğretimde 29’dan 24’e inmesini sağladık. Ayrıca 2002’de 5.955 olan öğretmen sayısını ciddi bir artış sağlayarak bugün 8.598’e ulaştırmış durumdayız. 2023 Devlet Yatırım Programı ve İl Yapım Programında toplam 85 proje bulunmaktadır. Yatırım çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürerek ilimizin eğitimde daha ileri noktalara taşıyacağımıza inanıyorum. Tokatlı evlatlarımızın geleceğe her bakımdan daha nitelikli, daha donanımlı bir şekilde hazırlanması için sorunları çözmek adına gerçekleştirdiğimiz bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
Yaklaşık 2 saat süren bir değerlendirme toplantısnın ardından basın açıklaması yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tokat'ın eğitim-öğretim ve fiziki kapasite açısından genel olarak OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu söyledi. Bakan Tekin "Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitim-öğretim süreçlerinde yaşanan gelişmeler, bakanlıkça hayata geçirilen yeni projeler, bunların sahadaki karşılıkları, sahadaki çalışma arkadaşlarımızla istişareler yapmak üzere il ziyaretleri yapıyorduk. Bu vesileyle Tokat'a geldik. Tokat benim ikinci memleketim olarak kabul ettiğim bir il. Uzun yıllar burada çalıştım. Çocuklarım burada büyüdüler. Kendimi yarı Tokatlı gibi kabul ediyorum. Dolayısıyla daha önceki müsteşarlık dönemimde de Tokat ile ilgili elimizden geldiğince katkı vermeye çalışmıştık. Şimdi de bu vesileyle kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ben ev sahiplikleri için Valimize, milletvekillerimize ve belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerine başladı.
TOKAT OECD ORTAMALASININ ÜZERİNDE AMA FİZİKİ KAPASİTEDE EKSİKLER VAR
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Değerlendirme toplantısı sayısal verileri itibariyle baktığımızda Tokat genel itibariyle eğitim öğretim istatistikleri açısından, fiziki kapasite açısından, sürekli tartıştığımız OECD ortalamalarının üzerinde bir yerde. Fakat yerleşim alanı itibariyle bazı bölgelerde eğitim öğretim süreçlerinde fiziki kapasite anlamında eksiklikler var. Onlara tartıştık, konuştuk. İl merkezindeki Halk Eğitim binası başta olmak üzere yık-yap kapsamında değerlendirilecek okullarımızla ilgili planlamalarımızı yaptık. Bu günlerde bakanlık merkez teşkilatında yatırım programlarımızın netleşmesi üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dolayısıyla buradan aldığımız verilerde inşallah oraya yerleştirmiş olacağı" dedi.
Bazı istatistleri paylaşan Bakan Tekin, "Tokat genelinde ilkokullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 14, ortaokullarda 11, ortaöğretimde 10. Bu rakamlar gerçekten çok güzel rakamlar. Aynı şekilde derslik başına düşen öğrenci sayısı açısından baktığımızda 19-20 bandında. Bunlar güzel rakamlar. Emeği geçen herkese başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere teşekkür ediyoruz. Çünkü eğitime ayrılan kaynak, fiziki kapasite anlamında karşılığını bulmuş durumda. Şimdi bundan sonra yapacağımız şey eğitimin içeriğini, niteliğini artıracak adımlara hız vermek" dedi.
"SANAT EĞİTİMİNİ KÜÇÜK YAŞLARDA ÇOCUKLARIMIZLA BULUŞTURACAĞIZ"
Kamuoyunda da yer bulan Müzük İlkokulu ve ortaokulundan bahseden Bakan Tekin, " Türkiye'de ilk defa bir müzik ilkokulu, ortaokulu, lisesi vardı sanatlar lisemiz ama ilkokuldan başlayan bir müzik eğitiminin yapıldığı yer yoktu. Biz bu anlamda sanat ve spor eğitimini küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın yeteneklerine, ilgi ve alakalarına göre yönlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Aslında bununla ilgili gelişmeler, adımlar bizim kültürümüzde geleneğimizde zaten var olan adımlar. Bizler de şimdi bunları yavaş yavaş güncel koşullarla revize ederek hayata geçirmeye çalışıyoruz. Mesela Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 1934 yılında Milli Musiki ve Temsil Akademisi ilk defa kuruluyor. Aynı şekilde buraları öğretmeye yetiştirmek için attığın adımlar var. Bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün musiki ve sanatla ilgili yapmak istedikleri şeyler ve düşünceleri var. Dolayısıyla bizler şu anda tüm bunları medcederek Türkiye'de müzik de başladık. Genel anlamda sanat eğitimini küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızla kavuşturmak, çocuklarımızın yeteneklerini ve ilgilerini bu anlamda değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.
OKULLARIN KAPANACAĞI SON BİR HAFTALAR ARTIK ŞENLİĞE DÖNÜŞECEK
19 Ocak'ta başlayacak bahar yarı yılı tatili öncesi 15 günlük tatil dönemine sayılı günler kaldığını hatırlatan Bakan Tekin bir de şenlik duyurusu yaptı. Bakan Tekin açıklamasını şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki hafta itibariyle de okullarımızda öğretmenlerimizin yürüttüğü diğer idari işlemler sebebiyle çocuklarımız, öğrencilerimiz biraz o haftayı boş geçiriyorlar idi. Aynı şekilde bahar yarının sonunda da aynı durumla yani Haziran ayında benzeri bir tabloyla karşı karşıya kalıyorduk. O son bir haftalar genellikle çocuklarımızın çok dolu dolu geçiremedikleri bir dönemdi. Bu yıl itibariyle o konuyla ilgili bir adım attık, yeni bir başlangıç yapıyoruz ve o bir haftayı çocuklarımızın yarı yıl boyunca edindikleri kazanımları, gündelik hayatında kullanabilecekleri bir şenlik havasına büründürmek istiyoruz ve önümüzdeki hafta bütün okullarımızda bilgi yarışmalarından münazaralara kadar, halk oyunları etkinliklerinden şiir, hikaye, roman ve benzeri okuma ve bunları yorumlama etkinliklerine kadar bir şenlik havasında geçmesini istiyoruz. Bununla ilgili de okullarımıza ne tür nasıl davranacaklarını veya ne tür etkinlikler yapacaklarını dair bir paylaşımda bulunduk. Biz önümüzdeki haftayı mümkünse bütün velilerimizi çocuklarımızın bu etkinliklerine destek olmayan çocuklarımızı bu anlamda yönlendirmeye davet ediyoruz. Bu kapsamda yaptığımız şeylerin içerisinde hep konuştuğumuz Türkiye'deki toplumu milleti bir arada tutan temel referans değerlerimizin çocuklarımıza kazandırılması gelecek kuşaklara aynı şekilde miras bırakabilmesi ve bir arada yaşama azminin, kararlılığın ve iradesinin gelecek kuşaklara yansıtılması için çocuklarımıza vermek istediğimiz değerler; Vatanseverlik, Merhamet, paylaşım ve benzeri değerleri de bu etkinlik haftasında çocuklarımız da bir kez daha değerlendirmiş olacağız. Bu haftayı böyle geçireceğiz. Bunlardan bir tanesi bilgi yarışması, kelime oyunları, yetenek paylaşımı, hitabet oyunları, münazara yarışmaları ve benzeri. Bir de en sevdiğini paylaş diye bir şey vardı. Biz usul olarak şöyle yapıyoruz. Çocuklarımızda da böyle bir şey başlatmış olacağız. Bu vesileyle sizin huzurlarınızda da önümüzdeki hafta böyle geçireceğimizi, bu tür etkinliklerle çocuklarımızı, okullarımızı bu tür etkinliklerin merkezi haline dönüştüreceğimizi bir kez daha paylaşmış olalım."