Kurban kesildikten sonra etin hemen pişirilmesi yerine en az 3 saat dinlenmesi tavsiye edilir. Bu süre zarfında etin lezzeti artar, daha kolay kavrulur ve yerken damağı yormaz. Sabah kesilen kurban etini, serin bir yerde akşama kadar dinlendirip akşam yemeğinde lezzetli kavurma hazırlayabilirsiniz.
Kurban Eti Kavurma Yapmadan Önce Yıkanır mı?
Kurban etinin yıkanması, sadece gün içinde hemen pişirilecek ve tüketilecekse uygundur. Ancak, doğranan ve buzlukta saklanacak etlerin yıkanması önerilmez çünkü yıkama işlemi bakterilerin çoğalmasına neden olabilir ve saklanacak etler için uygun değildir.
Kurban Kavurması Nasıl Saklanır?
Pişmiş etler ve kıymalar da buzlukta saklanabilir. Kıyma saklamak isteyenler, öncelikle kıymayı kavurmalı ve sonrasında porsiyonluk poşetler içerisinde buzluğa kaldırmalıdır. Böylelikle kavurmanın lezzeti ve tazeliği uzun süre korunur.
Dana Kavurma Nasıl Yapılır? Yumuşak Dana Kavurma Tarifi ve Püf Noktaları
Kavurma genellikle kuzu etiyle yapılır, ancak bayramda dana kesenler için dana kavurma tarifi de oldukça popülerdir. İşte lokum gibi yumuşak dana kavurma tarifi ve malzemeleri:
Malzemeler
500 gram dana kontrfile kuşbaşı
100 gram dana kavram yağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Hazırlanışı
Tencereyi iyice kızdırın, kavram yağını koyun ve kıkırdak oluşana kadar ara sıra karıştırarak yağların erimesini sağlayın.
Yağlar eridikten sonra kalan kıkırdakları süzgeç yardımıyla yağın içinden çıkarın.
Sıcak iç yağın içine kuşbaşı etleri koyup 10 dakika kadar yüksek ateşte kavurun.
Lezzet vermesi için kabukları soyulmuş bütün soğanı içine atın ve biraz daha kavurun.
Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte ara ara karıştırarak yaklaşık 1 saat kendi suyu ile pişirin. Bu süre içinde etin suyu kalmazsa 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz.
Yaklaşık 1-1,5 saat kadar piştikten sonra tuz ve baharatlarını ilave edip iyice karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.