Aile ve sevdiklerimizle bir araya geleceğimiz bu bayramda sağlıklı ve sağlıklı beslenmek için bazı kurallara dikkat ederek fayda var. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, bayramlarda et, tatlı ve hamur işi tüketiminin genellikle yayılmasını hatırlatarak "Bayramlarda da beslenmeye dikkat etmekten fayda görmek var" diyor. Eren, sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirebilmek için 8 beslenme tavsiyesini bizlerle paylaşıyor. Eren'in ilk tavsiyesi, kesilen etin dinlendirilmesi. Eten kesildikten hemen sonra sertleşir ve pişirmeye uygun değildir. En iyi et tüketimi için etin 24 saat 3-5 derecede buzdolabının cezasında dinlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu adımı atlamak, sınırlama sistemi zorluklarına yol açabilir. Etin pişirme yöntemi de büyük önem taşıyor. Kırmızı etin içinde barındırdığı kısıtlamalar nedeniyle yağları tüketen Eren, kalp-damar uygulama ve sürdürmeü yüksek olanların dikkatli olmalarını gerektiğini ifade ediyor. Kırmızı eti ızgara, haşlama veya muhafaza ederek pişirerek ve ekstra yağ ekleyerek sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz. Et tüketirken salata ve sebzelerin değerini de vurgulayan Eren, bu sayede öğün içeriğinin vitamin, mineral ve lif içeriğini daha zenginleştireceğini belirtiyor. Eten emilimini azaltmak için limon sıkmanın da önemli olduğunu söylüyor Eren, limonun C vitamini sayesinde etteki demiri bulmayı daha kolay emilebileceğini aktarıyor. Özellikle kırmızı et tüketimini kontrol etmek adına, günün sadece bir öğünde ve tüketilmesini öneriyor. Bayram tatlılarına da değinen Eren, hafif meyveli-sütlü tatlıların tercihi olmayı öneriyor. Bu sayede alınan kalorinin kontrol altında tutulabileceğini belirtiyor. Bol su tüketiminin de önemine değinen Eren, özellikle hayvansal protein tüketilen günde 2-3 litre su içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kurban etini dinlendirildikten sonra tüketin Kurban eti kesildikten hemen sonra sertleşir ve pişmeye uygun değildir. Kesim işlemi sonrası et 24 saat uygun oramda yani 3-5 derecede buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirilerek yumuşar ve pişirmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Et pişirme yöntemine dikkat edin Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı et tüketirken yüzeyde görünen yağ dışında içinde görünmez doymuş yağlar olduğu da unutulmamalı. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti özellikle kalp-damar hastaları, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli tüketmeli. Et kendi yağında pişirilerek özellikle ızgara, haşlama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli ve et pişirirken ekstra yağ eklenmemeli. Mangal severler için eti mangalda pişirmenin en doğru yöntemi ateş ile et arasında en az 20 cm olmasına dikkat edilmeli ve et çok uzun süre kömürleşecek kadar pişirilmemeli. Aksi takdirde etin ateşe çok yakın olması halinde akrilamid denen kanserojen madde oluşmasına neden olabilir. Günün sadece 1 öğününde kırmızı et tüketin Öğle veya akşam et tüketilecekse diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edilmeli. Böylelikle et tüketim miktarı uygun seviyelerde tutularak fazla kalori ve doymuş yağ alınmayabilir. Böylece kilo kontrolüne katkı sağlanabilir. Meyveli-sütlü hafif tatlılar tüketin Kırmızı et tüketilirken özellikle miktarı artırılan günlerde sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori dengesini sağlamak için daha hafif meyveli-sütlü tatlılar tercih edilebilir. Magnolia, yoğurt bar, puding, supangle bu tatlılara örnek olarak verilebilir. Eğer şerbetli tatlı tüketilecekse en fazla yarım porsiyon tercih etmeye özen gösterilmeli. Hareketi artırın Özellikle ikramların bol olduğu bu dönemde alınan kalorilerin harcanması ve sindirim sisteminin iyi çalışması için günlük 30 dakika ile 1 saat arası mutlaka yürüyüşler yapılmalı. |