Tatlı düşkünlüğü ve tatlı yeme isteğine karşı koyamamak, birçok kişinin sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Tatlı krizleri masum bir kaçamak gibi görünse de, aşırı şeker tüketiminin sağlığa zarar verdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, bu durumun ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. Koylan, "Tatlı krizlerinin nedenleri arasında stres, regl dönemi, genetik yapı, uyku bozuklukları ve kişisel alışkanlıklar bulunuyor," dedi. Ayrıca tatlı yeme isteğini yönetebilmenin yollarını da paylaştı.
Tatlı krizlerinin genellikle öğün aralarında, akşam saatlerinde veya stresli dönemlerde daha yoğun hissedildiğini belirten Prof. Dr. Koylan, “Yoğun tatlı yeme isteği, kan şekeri düzeyinin ani düşüşü veya beyindeki ödül sistemiyle ilgili olabilir. Tatlı krizleri hem fizyolojik hem de psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimi gibi yöntemlerle tatlı krizlerini kontrol altına almak mümkündür” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevrez Koylan, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için aşırı tatlı yeme isteğiyle baş edebilmeyi kolaylaştıran 8 öneriyi sıraladı:
Beslenme alışkanlarınıza dikkat edin
Karbonhidrat, protein ve yağ dengesi sağlandığında kan şekeri seviyesi daha stabil olur ve tatlı isteği azalır. Yüksek proteinli gıdalar da daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve kan şekeri dalgalanmalarını önler. Lifli gıdalar ise sindirimi yavaşlatarak kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca gün içinde küçük ama sık öğünler yemek de kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur ve tatlı krizlerini azaltır.
Ruhsal gerilimlerinizi kontrol altında tutmayı öğrenin
Stres, tatlı krizinin başlıca nedenlerinden biridir. Stresten kurtulmak veya stresi yönetebilmek için çeşitli teknikler bulunabilir. Stresi veya diğer olumsuz duyguları kontrol altında tutmak duygusal açlığın da ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu konuda kendinizi eğiterek farkındalık kazanmaya çalışın. Gerekli olan durumlarda bir uzmanın yardımına başvurun.
Hayatınızdan hareketi çıkarmayın
Egzersiz, tatlı krizlerini yenmek için etkili bir yöntemdir. Fiziksel aktivite, kan şekeri seviyesini düzenler ve endorfin salgılanmasını artırarak tatlı isteğini azaltır.
Tatlı ihtiyacınızı sağlıklı meyvelerden giderin
Kişi hayatından tatlıyı tamamen çıkartmak yerine doğal tatlandırıcılar ve düşük kalorili tatlılar tercih edebilir. Bu çok daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığıdır.
Uyku düzeninize önem verin
Yetersiz uyku, hormon dengesizliklerine dolayısıyla da tatlı krizlerine neden olabilir. Bu yüzden yeterli, düzenli ve kaliteli bir uyku tatlı krizlerini önlemeye yardımcı olur.
Vücudunuzu susuz bırakmayın
Yeterli su tüketimi tatlı krizlerini azaltabilir. Bunun sebebi vücudun susuz kalması durumunda ortaya çıkan belirtilerin tatlı isteğiyle karıştırılabiliyor olmasıdır.
Mineral eksiklerine dikkat edin
Krom ve magnezyum eksikliği tatlı yeme isteğine yol açabileceği için yeterli düzeyde tüketilmesine dikkat edilmeli.
Gerekli noktada psikolojik destek alın
Tatlı krizleriyle baş edilemediği durumlarda iki temel uzmandan yardım alınabilir. Birincisi, bir diyetisyenden beslenme alışkanlarınızı değiştirmek için yardım talep edebilirsiniz. İkincisi de sorunun psikolojik boyutu için bir psikologdan terapi desteği alabilirsiniz.