Havaların soğuması ile birlikte ıhlamurun popülaritesi artıyor. Ancak uzmanlar, bu şifalı bitkinin yanlış demlenmesinin sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Ihlamurun doğru demlenmesi, onun mucizevi etkilerini maksimize edebilir.
Ihlamur, grip, nezle ve kronik öksürük gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir çözüm olarak öne çıkıyor. C ve P vitaminleri, reçine ve enzimler içeren ıhlamur, doğru demlendiğinde faydalarını artırıyor.
Uzmanlar, ıhlamuru kaynatmanın içindeki besin değerlerinin buharla uçmasına neden olduğunu ve kaynadıkça ıhlamur yapraklarının acılaşarak tadının bozulduğunu belirtiyorlar. Ihlamurun doğru şekilde demlenmesi, faydasını 15 kata kadar artırabilir.
Ihlamur çayınız kırmızıya dönüyorsa, bu besin değerlerinin kaybedildiğini gösterir. Ihlamur, güçlü antioksidanlar olan flavonoidler içerir ve kış aylarında yaygın olan gribal enfeksiyonlara karşı etkilidir. Sıcak çayı, burun tıkanıklığını açar ve boğaz ağrısı ile öksürüğe karşı etkilidir.
Ihlamur, içerisine eklenen limon, tarçın, havlıcan, zencefil, ada çayı, kuşburnu ve papatya gibi bitkilerle demlendiğinde etkilerini artırır. Ayrıca zerdeçal ile birlikte tüketildiğinde akciğerleri temizleyebilir. Balla tüketilen ıhlamur, soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkisini ikiye katlar.
Doğru ıhlamur çayı hazırlama yöntemi, kaynatmadan sıcak suda 5-10 dakika demleyerek yapılır. Bu yöntem, ıhlamurun polifenol içeriğini koruyarak sağlık üzerindeki faydalı etkilerini maksimize eder.
Ihlamur, ayrıca migren, uykusuzluk, aşırı kanama, idrar kaçırma, romatizma ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de yardımcı olabilir. Stres ve endişeyi azaltmakta etkili olan ıhlamur, ruh hali değişimlerini düzenleyebilir ve hormonal sağlık üzerinde olumlu etkileri olabilir.