Tokat'ta, 2007 yılı itibarıyla 36 bin 253 eser sergilenen, Sulusokak'ta, Takyeciler Camii'nin yanında bulunan ve Mayıs 2012 tarihinden itibaren Tokat Müzesi olarak kullanılan Arastalı Bedesten'deki etnografik ve arkeolojik eserler göz dolduruyor. 

Tokat Müzesinde Roma eserleri çok Nadide ünik eserleri bulunmakta çok güzel bir sikke koleksiyonu, antik dönem eserleri, 1100'lü yılların başına ait ve şu ana kadar Müslüman Türkler döneminde yazılmış en eski el yazması Kur’an-ı Kerim de sergileniyor. 

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda ele geçirilen ve 2012 yılından itibaren Tokat Müzesi'nde sergilenmeye başlayan  Roma döneminin zengin ve saygın kişilerin öldükten sonra birlikte gömülmek üzere yaptırdıkları çelenk, göz ve ağız bandı, dikkat çekiyor. 

Tokat Haberaltın Kuru Kafa1

ESERLER GERÇEK KAFATASINDA SERGİLENİYOR

Tarihi eser sayısında Tokat, turist sayısında Amasya solluyor! Tarihi eser sayısında Tokat, turist sayısında Amasya solluyor!

Gerçek kafatası üzerinde sergilenen eserler öldükten sonraki hayata olan inancı temsil ediyor. Ancak o dönemden ölümden sonra tekrar dirildiklerinde bu eşyaları kulllanacaklarına inanılıyordu. 
 Gözü görmüyor, ağzı susmuş ve kafasındaki tacı da dünyadaki sınıfını gösteren bir ibare olarak kullanılan bu semboller öbür dünyada uyandığında ona göre muamele göreceğine olan inancın bir sonucu. 

Bu bölümde sergilenen eserler Altın Çelenk, Altın Göz Bandı, Altın Ağız Bandı, Altın Sikke, Altın Küpe, Altın Yüzük, Altın ve Taş kolye, ve cam bileziklerden oluşuyor. 

Muhabir: Mihriban Koçaker