Başarının sırrı nedir diye sorulursa hiç tereddüt etmeden hayal derim. Hayal etmek insanoğlunun ilerlemesindeki bence en büyük etken ve tılsımlı çubuktan başka bir şey değildir.
Çocukluktan itibaren hayal dünyasında mutlu olmuyor muyuz? Sekiz, yedi ve dört yaşında torunlarım var hep onları oynarken seyrederim sürekli hayal kurar, canlandırma yaparlar. Bunları yaparken bazen tek başlarına bazen de beraber birlikte yaparlar ve akıl almaz derecede mutlular ve zamanın da nasıl geçtiğinin farkında değiller. O kadar ki yemeklerine bile bu hayal dünyası içerisinde farkına varmadan yedikleri/yedirdikleri olur da ben buna çok gülerim.
İşte bu denli hayalimiz hayatımızın ta başında yer tutarken, ya sonraları bu biter mi? Hayır Tabi ki bitmez. Bu hayaller kısa vadeli , uzun vadeli hatta çok çok uzun vadeli bir kaç kuşak ilerisi için bile olur ve olmalıdır. Hayal dünyası ile hedefler birbirine katılmamalıdır. Hedefler insanların var olan edimleri kapsarken hayaller var olmayan şimdilik somut olarak görülmeyen olgu, oluşum, madde, araç,gereç ve teknoloji yada insanlığın refah ve mutluluğu gibi tanımlardır.
İnsanoğlu nasıl ki daha tayyare icat edilmeden önce uçmayı hayal etmiş, yada telefon yok iken haberleşmeyi hayal ederek ilkel çarelere başvurması hayalinin neticesi değilde nedir? Yine bazı filmler de hayali kahramanların sergilediği ışınlanma gibi insanların bireysel uçması gibi, uçan arabaların yapılmaya çalışılması gibi hayaller olmasa bu alanda çalışmalarda olur mu idi? İnsanoğlu uzaya çıkmayı hayal ettiği için uzaya çıkmıştır. Öldüren silahların, kitle imha silahlarının, sesten hızlı giden uçakların , denizaltıların hep varlığı hayallerin gerçeğe dönmesinden başka bir şey değildir.
Buraya kadar çok güzel hayal edelim biz yapamaz isek ömrümüz yetmez ise birileri bizden sonra yapabilir. İnsanlığın emrine sunar. Yalnız hayallerimiz sadece öldürmeye, yok etmeye değilde yaşatmaya, yaşamaya daha bir güzel yaşanabilir hakça paylaşan paylaşılan bir ortam içinde yapalım.
Ayrıca hayallerimize saf ve temiz sevgi sorumluluk ile davranışları da katmalıyız. Katmalıyız ki ileride elimize güç ve kuvvet geçtiğinde bunları yapmaya yada yaptırmaya muktedir olduğumuzda yapalım/yaptıralım. İşte o zaman daha güzel ve müreffeh bir dünya bizi bekler. Hayalimize sınır koymayalım kaybolalım hayal dünyasının deryasında öyle kaybolalım ki dönüp bir daha arkamıza bakmayalım. Koca Fatih daha çocuk iken İstanbul’u almayı hayal etmedi mi evet etti ve sonun da başardı. Demek ki fetih bence hayal ile başladı ve sonu geldi. Şimdi de biz hayal edelim neyi edelim sınırı yok ne edebiliyor isek onu; Mesela ben, neleri hayal etmiyorum ki yalnız bunlar şimdilik bende kalsın ne dersiniz ?..